Friday, 2. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Šmit pisao glavnim tužiocima: Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratije

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt juče je uputio pismo glavnim tužiocima na svim nivoima pravosuđa u Bosni i Hercegovini u vezi s pripremama za izborni dan, u nedjelju, 2. oktobra.

“Slobodni i pošteni izbori temelj su demokratije. Svim građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da ostvare svoja demokratska prava na takvim slobodnim, poštenim i demokratskim izborima, pa, shodno tome, to aktivno biračko pravo građana mora biti i zaštićeno”, napisao je Schmidt.

On je upozorio da eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces. Naglasio je da je zbog toga, u slučajevima takvih zloupotreba, neophodno ozbiljno i ekspeditivno postupati, kao i da se za takva djela treba utvrditi odgovornost.

“Zato je Bosni i Hercegovini potrebna čvrsta riješenost svih njenih institucija da spriječe takve zloupotrebe, a u slučaju da se, pak, zloupotrebe eventualno pojave, i odlučnost i spremnost njenog pravosuđa i tijela za provođenje zakona da se pobrinu da odgovorni za bilo kakve vidove nepoštenog postupanja u izborima budu otkriveni i sankcionisani”, naglasio je Schmidt.

Prema njegovim riječima, integritet izbora mora se sačuvati.

Visoki predstavnik je ocijenio da su tužioci ozbiljno shvatili svoje odgovornosti i da su obezbijedili uslove za otkrivanje eventualnih prekršaja, kao i uslove koji će građanima omogućiti da se osjećaju slobodno i da prijave ponašanje koje se smatraju nezakonitim, a koje će naići na brzu reakciju tužilaca.

“Ključno je da pravosuđe i tijela za provođenje zakona brzo reaguju na eventualne nezakonitosti. Uvjeravam vas da imate svu moju zahvalnost i podršku u vašoj borbi protiv kriminala,” zaključio je Schmidt u pismu tužiocima

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision