Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2023. Region
Smijenjena uprava Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu u kojoj se desio masakr

Školski odbor Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu je smijenjen. Postavljen je privremeni organ upravljanja koji čini pet članova, a do sada je održao jednu sjednicu. Na toj prvoj sjednici mjere koje je poslije vanrednog nadzora naložila republička prosvjetna inspekcija s riječi su počele da prelaze u djela, piše Politika.

Vanredni nadzor inspekcija je započela 22. maja, a već 29. maja prosvjetni vrh je saopštio da je taj nadzor završen i da je predloženo da se direktorica škole Snežana Knežević, koja Ribnikarom rukovodi od 2005. godine razriješi dužnosti, kao i školski odbor koji upravlja školom.

Disciplinski postupak protiv pedagoga, psihologa i sekretara

Prema tome trebalo je da se imenuje privremeni organ upravljanja, što je i urađeno, ali i da se postavi vršilac dužnosti direktora škole, što još nije urađeno. Inspekcijskim zapisnikom dodatno je naloženo da se sprovede disciplinski postupak protiv pedagoga, psihologa i sekretara škole, što podrazumijeva da oni budu suspendovani do okončanja tog postupka.

– Petog ili šestog juna formiran je privremeni organ upravljanja od pet članova. Već je održao jednu sjednicu, na kojoj je postupano po mjerama republičke prosvjetne inspekcije. Pokrenut je disciplinski postupak prema stručnim saradnicima i sekretaru škole i okončan je. Što se tiče razrješenja direktorice dužnosti razgovarali smo i sa njom i sa roditeljima učenika i zajedno došli do stava da je važno da se završi cijela procedura završnog ispita. Uslovi za njeno razrješenje su se stekli. U skladu sa zakonom ministar prosvjete može da donese rješenje o razrješenju direktora dužnosti godinu dana od kada se za steknu uslovi za razrješenje − razjasnio je za Politiku Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvjete zadužen za osnovno obrazovanje.

Budući da je disciplinski postupak, kako je rekao, okončan, pitali su šta je tim postupkom utvrđeno.

Najbolji interes učenika

− Te informacije nisam dobio zvanično, već usmeno, tako da je najbolje da podnesete zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja − odgovorio je Pašić, jučer u Vladi Republike Srbije.

Na to je vršilac dužnosti ministra prosvjete Đorđe Milićević podsjetio da postoji radna grupa vlade koja se konkretno bavi Osnovnom školom „Vladislav Ribnikar”, da tom grupom rukovodi predsjednica vlade, a Pašić je u toj grupi predstavnik Ministarstva prosvjete.

− O svemu što bude donijeto kao zaključak radne grupe bit ćete blagovremeno obaviješteni. Nemojte imati dilemu, učinit ćemo sve što je u najboljem interesu učenika − naglasio je Milićević.

Iz klupa OŠ „Vladislav Ribnikar” ove godine izašlo je oko 140 osmaka, koji su kao i njihovi vršnjaci iz drugih škola širom Srbije bili u obavezi da polože malu maturu da bi mogli da dobiju svjedočanstvo o stečenom osnovnom obrazovanju i konkurišu za upis u željene srednje škole. Nakon tragedije koja se dogodila u ovoj kući znanja na beogradskom Vračaru, trećeg maja kada je učenik sedmog razreda počinio masovno ubistvo, Ministarstvo prosvjete razmatralo je sve mogućnosti podrške osmacima ove škole na prelazu iz osnovnog u srednje obrazovanje. 

Podsticajni bodovi

U dogovoru s roditeljima učenika osmog razreda odlučeno je da se malim maturantima „Ribnikara” na predstojećem upisu dodijele podsticajni bodovi. Ukupan broj poena koje su ovi osmaci ostvarili na osnovu uspjeha iz škole i na osnovu završnog ispita, bit će uvećan za 30 posto od broja bodova koji im nedostaju do maksimalnih 100 poena. Po tom principu ukupan skor važan za rangiranje i nastavak školovanja od, na primjer, ostvarenih 90 poena porast će na 93, ili recimo od osvojenih 95 bodova postat će 96,5.

− Molba roditelja da se uvaže objektivne okolnosti u kojima su se našli učenici osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar”, kao što smo im i rekli na sastanku Savjeta roditelja kome smo prisustvovali s predstavnicima kabineta predsjednice Vlade Srbije i drugih ministarstva, bila je racionalna i realna. Ministarstvo je uradilo analizu upisa učenika iz ove škole prethodne godine, i 41 osmak je upisao Treću beogradsku gimnaziju, od toga 28 bilingvalni smjer, 13 učenika je nastavilo školovanje u Četvrtoj beogradskoj gimnaziji, tako da opterećenje srednjih škola na Vračaru nije veliko. Obraćali su nam se i roditelji drugih osnovnih škola na Vračaru da se i za te osmake uvaže povoljniji kriterijumi za upis, što smatramo da nije korektno ni u redu − razjasnio je Pašić, inače i šef Republičke komisije za završni ispit, prijemne ispite i upis učenika u srednje škole.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision