Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Oktobra. 2022. USK
Smanjen broj migranata u BiH: U prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi 700 migranata

Stanje s migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini je povoljnije nego prethodnih godina. U prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona trenutno boravi 700 migranata, a predstojeći hladniji dani i zima neće biti toliki izazov kao ranije.

Umjesto šatora koji ne ispunjavaju osnovne uvjete humanog stanovanja, danas se u kampu Lipa nadomak Bihaća nalazi na stotine kontejnera, a napravljene su i prostorije za održavanje higijene, te za obrazovne i slobodne aktivnosti.

Dva prihvatna centra u Bihaću mogu primiti i kvalitetno zbrinuti više od 2.000 ljudi u nevolji. I pored toga značajan broj njih boravi u napuštenim objektima. Naročito u Velikoj Kladuši.

“Većinom su ovi migranti, koji su van kampova, bliži granici s Evropskom unijom. Oni pokušavaju na taj način svakodnevno preći u Republiku Hrvatsku”, navodi Nermin Kljajić,  ministar unutrašnjih poslova USK.

Od početka 2018. godine u Bosnu i Hercegovinu je ušlo više od 95 hiljada ilegalnih migranata. Iako najveći teret danas nosi Srbija, porast trenda migracija je prisutan i u našoj zemlji.

“Situacija s migrantima u BiH je danas povoljna. Bilježimo trend smanjenja dolaska u protekle dvije godine. Trenutno u prihvatnim centrima boravi oko 3.000 migranata. Region Zapadnog Balkana bilježi povećanje migracijskih kretanja, a i u BiH smo zabilježili blago povećanje dolaska novih migranata”, ističe Mirsad Buzar, pomoćnik direktora Službe za poslove sa strancima.

U Upravi policije USK kažu kako je od početka godine izvršena kontrola nad 7.120 migranata. Od toga je evidentirano 19 krivičnih djela.

“Možemo kazati kada su u pitanju krivična djela i prekršaji, da smo ove godine daleko zadovoljniji nego ranije što je slučaj bio. Nije bilo nekih značajnijih ni prekršaja ni krivičnih djela kada su migranti u pitanju”, kaže kantonalni ministar unutrašnjih poslova.

Među migrantima koji borave na području Unsko-sanskog kantona nabrojniji su državljani Afganistana. Sve je više i državljana Burundija, što do sada nije bio slučaj.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision