Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Juna. 2023. Region
Slovenija čvrsto podržava proces proširenja EU

Danas, 21. juna, obilježava se 20. godišnjica samita EU-Zapadni Balkan u Solunu.

– Povodom ovog istorijskog događaja, Evropska unija i tadašnje zemlje pristupnice i potencijalni kandidati sa Zapadnog Balkana su se obavezali jedni drugima. EU je potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a zemlje iz regiona podržale su zajedničke vrijednosti: demokratiju, vladavinu prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, solidarnost i tržišnu ekonomiju. Zaključci samita ostaju trajna obaveza za sve – za EU i njene države članice, uključujući Sloveniju, kao i Zapadni Balkan – navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon.

Istaknuto je da Slovenija cijeni ovaj samit jer je oživio nadu u stabilizaciju regiona nakon godina rata, političke nestabilnosti i ekonomskog nazadovanja, koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije. Omogućio je, kako se navodi u izjavi, početak sna o evropskoj budućnosti koja vodi pozitivnim promjenama: povećanom prosperitetu, boljoj integraciji i jačanju odnosa među ljudima.

– U posljednjih dvadeset godina kroz saradnju smo postigli mnogo. Zapadni Balkan je generalno stabilniji. Zemlje uživaju prednosti bezviznog režima, a region, u kojem je EU daleko najveći donator i investitor, ostvario je ekonomski napredak. EU i Zapadni Balkan prirodno gravitiraju jedni prema drugima.

Slovenija čvrsto podržava proces proširenja Evropske unije. Svojim partnerima na Zapadnom Balkanu pomogla je političkom i praktičnom podrškom. Na svaki mogući način pomaže procesima vezanim za ekspanziju. To je dugoročna politika Slovenije koja se neće mijenjati – poručuje se u zajedničkoj izjavi predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba i ministrice vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanje Fajon.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision