Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Avgusta. 2015. Biznis, Region, Vijesti
Slovenci zbog klimatskih promjena sade egzotično voće i povrće

Zbog klimatskih promjena, odnosno globalnog zagrijavanja, Slovenija u nekim svojim regijama planira uzgoj egzotičnih poljoprivrednih kultura, a jedna od takvih mikroregija je i Vipavska dolina koja italijansku Furlaniju povezuje sa slovenskim primorjem i kontinentalnimn dijelom države, pišu slovenski mediji.

Za plodnu zemlju okruženu masivom planina s tri strane, dok sa zapada u nju prodiru elementi mediteranske klime nekoć je važilo da zahvaljujući blagoj klimi opskrbljuje tržnice u Trstu, Beču i Ljubljani prvim trešnjama, breskvama i grožđem.

Globalizacija svjetske trgovine

Za Vipavsku dolinu su karakteristične blage zime, vruća ljeta i produžena vegetacija. Prosječna temperatura u julu iznosi 24 stepena Celzijusa, a zimi oko četiri, uz prosječno 1.500 milimetara padavina na kvadratni metar godišnje.

No, te je krajeve pogodila globalizacija svjetske trgovine, te klimatske promjene s malo kiše i čestim sušama, pa poljoprivrednici iz tog kraja u saradnji s državnim vlastima traže tržišnu nišu koju su našli i u nekim do sada egzotičnim poljoprivrednim kulturama.

Općina Ajdovščina preporučuje zadnjih godina svojim stanovnicima sadnju slatkog krompira, aronije, muškatnih tikvica, te meksičkih i afričkih krastavaca, poznatih kao kiwano, koji bi mogli biti njihova niša za evropsko tržište, objavilo je danas ljubljansko Delo.

Vipavska dolina bila je donedavno poznata kao veliki proizvođač bresaka i marelica koje je otkupljivao i prerađivao Fructal, no poduzeće je prešlo u vlasništvo jednog industrijalca iz Srbije, pa se proizvođači boje za otkup i cijene, a mnogi su se spremni preorijentisati na nove poljoprivredne kulture.

Testiranje i degustacija

Sve egzotične kulture koje su posađene zadnjih godina uspješno rastu, a uzgajivači se jedino boje bure koja ponekad zna snažno zapuhati i ugroziti im urod.

Korištenje lokalno proizvedenog voća i povrća općina je preporučila domaćim gostioničarima, te vrtićima i školama, a vjeruje se da će klimatske promjene u Sloveniju dovesti i više turista, ne samo uz obalu kao do sada nego i u unutrašnjost.

Krajem mjeseca u Ajdovščini priređuju testiranje i degustaciju plodova novih poljoprivrednih kultura, među njima i povrća zvanog okra, koje su prije 3.000 godina konzumirali stari Egipćani, navodi ljubljansko Delo.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision