Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juna. 2014. USK, Vijesti
SKUPŠTINA USK: POSLANICI PROTIV IZVJEŠTAJA KANTONALNIH USTANOVA I I INSTITUCIJA

BIHAĆ, 10. juna – U drugom dijelu sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona koja je održana jučer,  na dnevnom redu našlo se nekoliko izvještaja i informacija kantonalnih ustanova i institucija. Podršku nisu dobili izvještaji o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalnog fonda za pomoć  u stambenom zbrinjavanju  i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija  za 2013.godinu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, čiji izvještaj o radu nije podržan, suočava se duži niz  godina sa velikim brojem problema  u radu. Jedan od njih je i mali broj zaposlenika što se direktno odražava na broj inspekcijskih kontrola.

S toga su poslanici usvojili nekoliko zaključaka, kako bi se poboljšao rad ove ustanove. Izvještaj o radu JU Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija nije podržan od strane skupštinskih poslanika.  Izvještaji o radu Kantonalnog tužilaštva, Kantonalnog suda i Unsko-sanskih novina su usvojeni, dok su k znanju primljene informacije o stanju sigurnosti  na području USK-a za 2013.godinu, o stanju sigurnosti od vršnjačkog nasilja u školama, stanju sigurnosti saobraćaja i maloljetničkoj delikvenciji.

Skupština USK od sada nema  Komisiju za građanske inicijative. Nakon što su zastupnici prihvatili  ostavke  ove komisije iz reda „Bosanskog proljeća“ Amira Hadžića i Igora Zukanovića, rečeno je da ova komisija više nema svoju svrhu, te je stavljena van snage odluka o njenom formiranju

Bilo je i drugih mišljenja, međutim  većina je odlučila.  Na brojne zamjerke  naišla je i  odluka  o razrješenjima i imenovanjima članova stalnih i privremenih radnih tijela Skupštine.  Dok su poziciji trvdili da su izmjene neophodne, u opoziciji  kažu da je ova odluka  diskriminirajuća, te su pojedini  zastupnici  podnijeli ostavke na članstvo u komisijama

U SDP  nisu imali komentara.   Uslijedila je žučna rasprava  o odlukama o razrješenju  članova Skupštine ŠPD „Unsko-sanske šume“ i imenovanju novih  na period do 90 dana.  Čulo se niz optužbi da je odluka nezakonita, te da njima novonastala skupštinska većina  namjerava izvršiti raspodjelu  dobiti ovog poduzeća onako kako njima odgovara, na što je predsjedavajući Skupštine rakao da takve tvrdnje ne stoje.

Uz razrješenje Skupštine „Unsko-sanskih šuma“ i imenovanje privremene Skupštine, usvojeni su zaključci kojima se traži od ŠPD-a  da uskladi svoje akte sa zakonom o ministarskim i vladinim imenovanjima, a od Zakonodavno-pravne komisije je zatraženo da uradi prečišćeni tekst odluke o osnivanju ovog poduzeća, jer je ista pretrpjela niz izmjena i dopuna. Prihvaćen je i prijedlog zastupnika   Mirveta Beganovića  da se ubuduće i ostala imenovanja u nadležnosti Skupštine  vrše u skladu sa pomenutim zakonom.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision