Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Decembra. 2014. USK, Vijest dana
Skupština USK: Otklonjena finansijska blokada u budžetu

Novoizabrani predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) Farko Hodžić (DF), na osnovu potpisa 25 poslanika, s obzirom da još uvijek nije formirana parlamentarna većina, ni Kolegij Skupštine, otvorio je danas vanrednu sjednicu ovog najvišeg zakonodavnog tijela.

Većinom glasova usvojen je dnevni red na kojem se našao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta USK-a za 2014. godinu, Prijedlog odluke o privremenom finansiranju USK-a za prva tri mjeseca, Prijedlog izmjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i Odluka o visini premije za 2015. godinu.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta USK-a za 2014. godinu, razmatran je i usvojen po skraćenom postupku sa 29 glasova za, dok protiv i suzdržanih nije bilo. Ovom izmjenom omogućeno je da samo ministrica finansija bude potpisnik platnih transakcija. Na taj način omogućit će se isplata dijelu budžetskih korisnika, koji još uvijek nisu dobili plaću za oktobar, s obzirom na to da je došlo do blokade isplata nakon hapšenja premijera USK-a Hamdije Lipovače, koji je bio potpisnik zajedno s ministricom.

Predsjedavajući Hodžić je odluku potpisao odmah, kazavši da će ona nakon protokola, već danas biti operativna, kako bi ministrica finansija mogla puštati naloge.

Nakon kraće rasprave, usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju USK-a za prva tri mjeseca naredne godine u visini od preko 38 miliona KM, što je na nivou izvršenja prva tri mjeseca prethodne godine.

Usvojen je i Prijedlog izmjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, na način da građani umjesto participacije uplate godišnju premiju.

Vlada Kantona je u proteklom periodu bila obavezna, ali nije utvrdila ovu odluku, zbog čega je ona danas usvojena na vanrednoj sjednici Skupštine, kako se građani od 1. januara ne bi izlagali dodatnim troškovima prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Prihvaćen je i Prijedlog odluke o visini premije za 2015. godinu u iznosu od 20 KM, kao što je bilo i ove godine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision