Wednesday, 7. June 2023.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Skupština RS zatražila ostavku srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke.

Zaključak stupa na snagu dan nakon usvajanja, a traje dok, kako se navodi, Skupština RS ne donese drugačiju odluku.

Za je glasalo 47 poslanika od prisutnih 68 poslanika. Skupštinu RS čine ukupno 83 poslanika.Razlog za takvu odluku je, kako su naveli predstavnici vladajućih stranaka, “antidejtonsko” i “antiustavno” djelovanje Ustavnog suda BiH, sa posebnim osvrtom na odluke tog Suda o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Skupština je zadužila i predstavnike RS u institucijama BiH da što prije pripreme Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bio definisan sastav bez stranih sudija.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, istakao je tokom rasprave kako Ustavni sud BiH može donositi odluke bez srpskih sudija, ali će izgubiti “legalitet i legitimitet.”

“Izgubiće jednu polovinu BiH, izgubiće učešće srpskih predstavnika u toj instituciji. Isto kao što su održali izbore na Kosovu sa dva ili tri posto izlaznosti, pa je samo 13 Srba izašlo, al’ evo svaku veće se utrkuju evropski zvaničnici kako je to legitimno, za njih prihvatljivo. Tako će se oni truditi i da priznaju odluke Ustavnog suda”, rekao je Višković.

O zahtjevu da sudije iz RS u Ustavnom sudu BiH podnesu ostavku raspravljano je u kontekstu zaključaka NSRS od 17. februara 2020, kada su poslanici usvojili dokument u vezi “antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”.

Trenutno, u Ustavnom sudu je samo jedan sudija iz reda srpskog naroda, Zlatko Knežević, jer je Miodragu Simoviću mandat prestao prošlog novembra kada je napunio 70 godina, a NSRS se nije sastala da izabere novog sudiju.”Nije isto, ako tamo sjedi naš čovjek ili ako naš čovjek posluša, uvaži i sprovede zaključak Narodne skupštine RS”, ističe Višković.Ustav BiH propisuje da NSRS bira dvoje sudija od ukupno devet u tom pravosudnom tijelu.Sjednica je zvanično održana na zahtjev 29 poslanika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision