Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Augusta. 2022. Region
Sjeverna Makedonija najavljuje mjere štednje energije

Po uzoru na brojne evropske zemlje, Vlada Sjeverne Makedonije najavila je uvođenje mjera štednje električne energije do 15 posto, a koje bi trebale stupiti na snagu 1. septembra.

Zbog energetske krize koja pogađa cijeli kontinent, makedonska vlada donijela je preporuke za domaćinstva i preduzeća, te konkretne zadatke za državne insticije koji se odnose na donošenje mjera za štednju energije.

Pred nama je jedna od energetski najtežih zima, ne samo za nas već i za sve zemlje u regiji i u Evropi. Kako bismo se lakše nosili s onim što nas čeka, za nesmetano snabdijevanje električnom energijom, pripremili smo plan i preporuke za uštedu električne energije”, rekao je makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

Mjere između ostalog predviđaju gašenje dekorativne rasvjete na fasadama javnih zgrada i spomenika kulture, gašenje sijalica kada postoji dovoljno dnevne svjetlosti, hlađenje klima uređajem na temperaturi ne nižoj od 27 stepeni, te grijanje na najviše 20 stepeni.

Također, mjere uključuju i gašenje računara nakon rada, redovnu zamjenu filtera na grijnim i klima uređajima, te zamjena prozora na institucijama energetski efikasnim rješenjima.

U kontekstu domaćinstava, iz vlade su preporučili građanima da pale bojlere samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogućnosti u periodu jeftine tarife. Savjetovali su razumnu upotrebu uređaja za grijanje, izolaciju stropova, vanjskih zidova i prozora.

“Ukoliko se ne postigne cilj od 15 posto uštede električne energije, Bekteši je najavio da će slijediti sankcije za čelnike institucija u skladu s etičkim kodeksom. Svakog 15. u mjesecu, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju da li su ispoštovane državne obaveze štednje”, objavilo je Ministarstvo privrede ove države.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision