Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Sjetva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

Pripremajte zemljište jer sjetva kupusa počinje za dvije nedelje. Potrebno je da zemljište bude snabdjeveno sa svim materijama koje će doprinijeti klijanju sjemena i bujnim razvojem biljke.

Leje ste vjerovatno pripremili ranije i sada se sjemenke pažljivo stavljaju u zemlju. Potrebno je da temperatura leja bude ispod 20°C, dok proces proizvodnje rasada traje 40-50 dana.

Sjetva kupusa

Obavlja se u toplim lejama ili plastenicima sa vještačkim zagrijavanjem. Kupus zavisno od reona za ranu proizvodnju sije se od kraja decembra pa do polovine januara. Proces proizvodnje rasada traje od 40-50 dana. Ako se sjetva obavlja u toploj leji nju treba izgraditi 10-15 dana prije sjetve. Treba pratiti temperaturu zemljišta u leji i kada postane konstantna tokom 2-3 dana i spusti se ispod 20 C, vrši se sjetva kupusa. Za sjetvu je potrebno 8-10 grama sjemena po metru kvadratnom leje kod proizvodnje pikiranog rasada. Ako se rasad ne pikira onda se sije ređe, sa utroškom 4-5 grama sjemena po metru kvadratnom.

Zemljište mora biti rastresito i dezinfikovano. Površinski sloj se usitni, poravna i izdeli na leje 1-1,2 metra širine. Posijano sjeme se pokriva pripremljenom mješavinom dobro zgorelog stajnjaka, zemlje i pijeska, lako utaba i dobro zalije.

Sjetva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

PIKIRANJE – Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama. Kada rasad obrazuje 2-3 lista vrši se pikiranje rasada u posebno pripremljene leje ili u saksije od plastike. Zemljište na kome se izvodi pikiranje je smješa substrata samo u većem procentu baštenske zemlje. Prilikom pikiranja rasada neophodno je da se korjenov sistem ne podvija. Potrebno je pikiran rasad zaliti mlakom vodom.

Njega rasada se sastoji od plijevljenja korovskih biljaka, zalivanja, provjetravanja i zaštite. U toku proizvodnje rasada zalivanje je redovna mjera. Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem. Takođe vodi se računa o zdravstvenom stanju rasada i ako se ukaže potreba vrši se zaštita hemijskim sredstvima. Ukoliko rasad treba da se prihrani vrši se prihranjivanje u fazi dva stalna lista sa oko 30 grama kombinovanih đubriva i KAN-a na 10 litara vode i zalije 1 m kvadratni leje. Poslije prihranjivanja rasad zaliti vodom da se speru ostaci đubriva.Od nicanja do faze gotovog rasada treba da protekne 40-50 dana.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision