Monday, 3. October 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Sjednice Doma naroda nema do daljnjeg: Vlast ismijava narod

“Ako bismo se pridržavali svih poslovničkih rokova, nerealno je očekivati sazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH i razmatranje izmjena Krivičnog zakona BiH do 15. juna, za kada je zakazan sastanak globalnog tijela Financial Action Task Force (FATF)”, kazao je za Oslobođenje predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda i delagat SDA Halid Genjac.

Ukoliko FATF prihvati saopćenje Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope, može uvrstiti BiH na listu država gdje je za finansijske transakcije potreban dodatni nadzor.

Po Poslovniku

“Zakon je u redovnoj proceduri i nakon što Kolegij dostavi izmjene Krivičnog zakona, trebala bi zasjedati Ustavnopravna komisija Doma naroda i odlučiti o ustavnom osnovu i usaglašenosti sa pravnim sistemom, a što bi se trebalo desiti tokom sedmice. Nakon toga, Poslovnik nalaže da se za sedam do petnaest dana zakon uvrsti na dnevni red sjednice Doma. Potrebno je učiniti sve što je moguće da se, ipak, tokom ove sedmice završi i zasjedanje komisije, a nakon toga i sjednica Doma, na kojoj bi se mogli donijeti zaključci da se skrati drugo čitanje i da se sve završi u jednom danu. Ali, za to trebaju i politička volja i dodatne konsultacije”, kazao je Genjac.

Dodao je kako problem predstavljaju delegati iz RS-a, koji se, ne objašnjavajući suštinu protivljenja izmjenama Krivičnog zakona, protive njegovom donošenju, navodeći uglavnom razloge u funkciji predizborne kampanje.

Neusvajanje Krivičnog zakona posljedica je neozbiljnosti vladajuće strukture i vlasti koja ismijava narod, smatra delegat Kluba srpskog naroda i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Dogovor preko noći

“Sve je moguće. Ako bude nekih žestokih pritisaka, mogu se preko noći dogovoriti i ispraviti stvari, jer je i Zakon o pranju novca u prvom krugu bio odbačen pa je usaglašen. Moguće je da se ista stvar desi i sa Krivičnim zakonom. Ko zna kad su vladajući u pitanju”, poručio je Ivanić.

Delegat iz Kluba Bošnjaka i član SDP-a Mehmed Bradarić osnovni problem vidi u nedostatku političke volje i tome što nema govora o bilo kakvom prenosu nadležnosti sa RS-a na državni nivo.

“Riječ je o čistom politikantstvu. Mirišu izbori i to je to”, poručio je Bradarić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision