Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a, izvještaj o BiH ne predstavlja Kristijan Šmit

Šestomjesečni izvještaj o Bosni i Hercegovini na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija neće izlagati visoki predstavnik Kristijan Šmit. U Njujork je otputovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Šmit je u izvještaju kritikovao politike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Svoju verziju izvještaja u Njujork je poslala i Vlada Republike Srpske. 

Visoki predstavnik u šestomjesečnom izvještaju o BiH upućenom Savjetu bezbjednosti navodi da je je svjedočio neviđenom nivou napada na Dejtonski sporazum i na njegov mandat.

Kristijan Šmit je u izvještaju naveo da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje poziva na raspad BiH ili na mirno razdvajanje dva entiteta u BiH, što je kao svoj i stranački cilj predstavio na kongresu SNSD-a.

„Tokom ovog izvještajnog perioda, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, namjerno je izazvao, a zatim i pogoršao dvije velike političke krize u BiH kako bi potkopao Dejtonski sporazum, uključujući ustavni i pravni poredak i institucionalni okvir države, i kako bi delegitimizovao moj mandat”, napisao je Šmit u izvještaju.

Vlada Republike Srpske u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a ističe da je Republika Srpska opredijeljena za Dejtonski sporazum koji podrazumijeva posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

„Jedan korak koji je nesporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH, umjesto da strane sudije čine blok koji ima prevagu“, stoji u izvještaju Vlade RS.

“Činjenica je da predsjednik Dodik zajedno sa svim nama iz SNSD-a jer su to zvanične politike trajno opredijeljen za dejtonsku BiH. Postavlja se pitanje kako neko ko se zalaže za dejtonsku BiH može biti glavni krivac“, navodi zastupnica u ZD PSBiH Sanja Vulić (SNSD).

I vladajuća koalicija i opozicija u Republici Srpskoj zadovoljni su što izvještaj o BiH neće izlagati Šmit, što je, kažu, potvrda da nema legitimitet.

„Drago mi je što se Šmit neće obratiti, a obraćanje Komšića je njegovo pravo i on može se reći je drugi bošnjački član Predsjedništva, ali definitivno ima legitimitet“, stava je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

“Mislim da je bolje das nas predstavlja neko ko je državljanin BiH nego neki stranac i to pokazuje da je Šmit potpuno nokautiran“, kaže zastupnik Liste za pravdu i red u NSRS Nebojša Vukanović. 

Na sjednici će biti zatraženo i produženje Misije Altea za još godinu. 

„Ako nas vlasti pozovu da pomognemo u stanju smo da se nosimo sa sigurnosnom situacijom u ovoj zemlji u skladu sa našom misijom“, ističe zapovjednik EUFOR-a u BiH Helmut Habermajer.

„Što se tiče trenutno naših agencija, naše policije, naših institucija možemo odgovoriti svim problemima i možemo sigurno situaciju držati na visokoj razini i nema potrebe za angažman bilo koga“, kaže ministar unutaršnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak.

Stavove iz kabineta članova Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića o Šmitovom izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN-a nismo dobili.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision