Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
SJEDNICA DOMA NARODA PLANIRANA ZA POČETAK JULA – Izmjene Krivičnog zakona BiH ne mogu čekati, ključno narednih desetak dana

SARAJEVO – U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u toku su konsultacije oko što hitnijeg sazivanja sjednice Ustavnopravne komisije, ali i samog doma kako bi se na dnevnom redu našle izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH čije je usvajanje jedan od preduvjeta da BiH ne bude stavljena na crnu ili sivu listu kao država gdje su finansijske transakcije pod posebnim nadzorom, javlja Anadolu Agency (AA).
Predsjedavajući klubova bošnjačkog naroda Halid Genjac i srpskog naroda Dragutin Rodić u Domu naroda PS BiH potvrdili su za AA kako je u redovnom terminu sjednica tog zakonodavnog tijela planirana tek za početak jula. “S obzirom na novonastalu situaciju, mi imamo veoma malo vremena da reagiramo i najduže u narednih desetak dana bi smo moralo okončati proceduru izjašnjavanja o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH”, naveo je Genjac, koji je i član Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH. On upozorava da u drugoj polovini juna zasjeda Financial Action Task Force (FATF), koje ako prihvati saopštenje Komiteta stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) Vijeća Evrope može uvrstiti BiH na listu država gdje je za finansijske transakcije potreban dodatni nadzor.
MONEYVAL je BiH ostavio rok do 7. juna da svoju legislativu uskladi sa evropskim zakonodavstvom, ali je do tada samo usvojen zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kao pratećeg akta.
Njegove izmjene bile su predložene po skrećanom postupku, ali je većinom glasova u Klubu srpskog naroda to odbijeno. Kako usvajanje akta ne bi bilo potpuno blokirano, jer bi trebalo izvršiti usaglašavanje na Kolegiju, koji ne može da se sastane zbog bolesti jednog člana – Sulejmana Tihića iz SDA, protiv skraćene procedure glasali su i delegati iz Kluba bošnjačkog naroda. “Sjednicu Doma naroda PS BiH bi trebali održati odmah nakon sjednice Predstavničkog doma PS BiH koja je planirana za četvrtak, 12. juna kako bi smo stigli sa izjašnjenjem o zakonskim rješenjima prije sjednice FATF-a. Ne možemo čekati redovno zasjedanje koje je planirano za početak juna. Stoga je narednih desetak dana ključno”, naveo je Genjac. Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Dragutin Rodić naveo je kako za sada nije bilo razgovora oko zasjedanja Ustavnopravne komisije niti Doma naroda PS BiH.
“Vjerujem kako će predsjedavajući Komisije Krstan Simić sazvati sjednicu. On nije osoba koja je bilo šta do sada opstruirala, niti mu je to želja”, naveo je Rodić, inače, član Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision