Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Januara. 2023. Zanimljivosti
Sjajno rješenje za dugotrajno sjedenje

Nova studija sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku izvještava da samo 5 minuta hodanja na svakih pola sata može ublažiti neke od najštetnijih efekata dugog sjedenja.

Postoji mnogo istraživanja koja zaključuju da je produženo sjedenje, poput onog u kancelariji, može da bude loše po zdravlje, čak i za one koji redovno vježbaju. Ljekari savjetuju odraslima da se više kreću i manje sjede. Postavlja se pitanje kako ublažiti sve to sjedenje.

Istraživači su izvijestili da je 5 minuta hodanja svakih 30 minuta dalo najbolje rezultate. To je bila jedina količina koja je značajno snizila i šećer u krvi i krvni pritisak. Režim hodanja je dramatično uticao na to kako su učesnici reagovali na velike obroke, smanjujući skokove šećera u krvi za 58% u poređenju sa cjelodnevnim sjedenjem. Pravljenje pauze za šetnju svakih 30 minuta u trajanju od jednog minuta takođe je donijelo skromne koristi za nivo šećera u krvi tokom dana. Šetnja svakih 60 minuta (bilo 1 minut ili 5 minuta) nije donijela nikakvu korist.

Prednosti hodanja tokom dana
Stručnjaci kažu da se čak i male količine aktivnosti tokom radnog dana važe.

“Ova studija pokazuje da čak i mala poboljšanja fizičke aktivnosti mogu uticati na šećer u krvi i krvni pritisak. Zapamtite da male promjene urađene godinama mogu imati trajan uticaj na zdravlje. Možda ne izgleda mnogo hodati pet minuta svakog sata rada za stolom, ali ovo se može dodati tokom radnog dana. Na primjer, u osmočasovnom radnom danu, ovo iznosi 40 minuta fizičke aktivnosti. Dodajte šetnju od 15 minuta tokom pauze za ručak, i odjednom ćete imati skoro sat vremena dodatne fizičke aktivnosti svakog radnog dana” rekao je dr Iu-Ming Ni, kardiolog na Institutu u medicinskom centru u Kaliforniji, prenosi Healthline.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision