Subota, 13. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Situacija oko “Aluminija” i dalje je neizvjesna

Danima traje agonija radnika “Aluminija” i neizvjesnost šta će biti sa ovim preduzećem. Hoće li u stečaj, još se ne zna. Optimistična rješenja i obećanja su tu. No, konkretnijih poteza još nema.

Кako je za BHRT kazao novinar Avdo Avdić, “Aluminij” bi, po svakoj logici, trebalo da ide u stečaj, ali kroz taj stečajni postupak mogle bi ući i firme koje su naslonjene na Zagreb i prorurske kompanije koje djeluju u BiH, kako bi preuzele određeni dio kapitala kroz stečajnu masu. Avdić, kaže i da bi, ukoliko bi “Aluminij” nastavio da posluje pod ovakvim uslovima kakvi su sada, moglo doći do propasti Elektroprivrede HZ HB.

“Vlada Federacije BiH prošle godine dala je saglasnot Elektroprivredi HZHB da opskrbljuje Aluminij strujom po tržišnoj cijeni – rok prispjeća je bio 60 dana, plus 60 za naplatu i još dodatnih 60 nakon prijema računa, što znači da je “Aluminij” uzimao struju, a da nije imao obavezu da je plaća”, tvrdi Avdić.

Resorni ministar Nermin Džindić zatražio je od Uprave “Aluminija” izvještaj o tome da li su na pravilan način ugašena postrojenja, nakon isključenja električne energije. Ministar izvještaj još nije dobio, a direktor te kompanije tvrdi kako će dokument uskoro biti poslan.

“Predsjednik Udruženja malih akcionara “Aluminija” otvoreno je o tome govorio, ja mislim i jučer da je bila priča o tome kako su se pare izvlačile, kako su rađene nabavke, pa do nepravilnosti u postavljanju ljudi, da je i tu uočio nepravilnost. To treba istražiti. Zašto ja govorim o dubinskoj analizi – upravo zbog toga”, navodi ekonomistica Svjetlana Cenić.

Gašenje proizvodnje u “Aluminiju” značajno će se odraziti i na poslovanje Lukе Ploče. Pedeset posto ukupnih prihoda Luke Ploče u 2018. godini bilo je vezano za “Aluminij”. Ukupna količina robe koja je direktno ili indirektno vezana za “Aluminij” iznosila je oko 230 hiljada tona. Ministar u Vladi Hrvatske Darko Horvat kaže da će se tek u narednih nekoliko dana početi raspetljavati priča oko “Aluminija”.

“Sve ono što se bude dešavalo oko raspetljavanja Aluminija dogodit će se u narednih nekoliko dana. Te insinuacije što, gdje i kako, mislim da je preuranjeno govoriti o tome”, mišljenja je Horvat.

“Federalna vlada je vlasnik 44 posto Aluminija i najveći pojedinačni dioničar i ona je bila odgovorna da se uključi u proces rješavanja, kada je za to bilo vrijeme. Hrvatska država tu ima najmanju odgovornost”, smatra predsjednik Vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Demokratska fronta oglasila se saopćenjem u kojem je zatražiila održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Republike Hrvatske. S tim u vezi, Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH će i formalizirati navedenu inicijativu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision