Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Decembra. 2022. Region
Situacija na sjeveru Kosova se usložnjava: Srbija podigla najviši stepen borbene gotovosti vojske i policije

Situacija na sjeveru Kosova se zakuhava nakon skoro tri sedmice blokada puteva. Priština u posljednje vrijeme sve češće šalje poruke da barikade više ne smiju ostati, a čini se da sada pripremaju i konkretne akcije u tom smjeru.

Već 17 dana su blokirani magistralni putevi na sjeveru Kosova na desetak mjesta, a granični prijelazi Jarinje i Brnjak nisu u funkciji. Priština i zapad zahtijevaju uklanjanje barikada, dok Srbi poručuju da će nastaviti s protestom dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Srbija je po naređenju predsjednika države Aleksandra Vučića podigla borbenu gotovost pripadnika MUP-a i Vojske Srbije.

“Shodno naređenju predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posjednu položaje predviđene operativnim planom”, izjavio je ministar policije Bratislav Gašić

Premijer Kosova Albin Kurti je jučer upozorio KFOR da trebaju naći način da uklone barikade te da će to uraditi kosovska policija, ukoliko oni ne riješe. Vijest da policija putem tendera iznajmljuje tešku mehanizaciju, otvorila je sumnje da opremu nabavljaju kako bi uklonili prepreke, odnosno barikade na sjeveru. KFOR poručuje da je važno da se izbjegnu radnje koje izazivaju tenziju, a u posljednjim mjesecima je pojačao svoje prisustvo i patrole na sjeveru.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision