Sunday, 17. October 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Široki Brijeg: Radnici “Lijanovića” traže zaostale plate

Više od stotinu bivših radnika tvornice “Lijanović” protestovalo je danas u krugu fabrike u Širokom Brijegu tražeći isplatu zaostalih plata, budući da neki radnici čak 16 mjeseci nisu primili plate. Radnicima 12 godina nije uplaćen radni staž.

Radnici su posebno uznemireni zbog priča da će firma biti iznajmljena turskim preduzetnicima, jer na jednim od ulaznih vrata u sjedište “Lijanovića” stoji natpis preduzeća “Asja”.

Radnik Andrija Kraljević kaže kako im ne smeta ako je neko uzeo firmu – neka nastavi da radi, te da radnici samo traže ono što su zaradili. “Mi nismo vandali, ne želimo uništavati imovinu firme. Dolazimo ovdje da ih upozorimo da smo još živi i da postojimo jer je ovo sve sramotno”, rekao je Kraljević.

Marina Knezović, jedna od bivših radnica ove firme, kaže da je tokom 13 godina rada samo prve godine bila osigurana, te da ima novčana potraživanja od 4.070 KM.

Ona kaže da su radnici od 2003. godine bili primorani da potpišu da pristaju da idu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje i da će ih nakon tri mjeseca ponovo osigurati.

Svi radnici su, kaže ona, radili na crno, a pred dolazak inspekcije, za što su uvijek imali dojavu, bježali su iz prostorija firme i krili se dok inspekcija ne ode.

IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ: OVO NISU PROTESTI RADNIKA FIRME “LIJANOVIĆ”

Suvlasnik firme “Lijanović” d.o.o. u Širokom Brijegu Jerko Ivanković Lijanović izjavio je novinarima da današnji protesti nisu protesti radnika “Lijanovića” jer ta firma 12 godina nema zaposlenike zato što Uprava za indirektno oporezivanje na nezakonit način već 12 godina drži blokirane račune.

“Riječ je o zaposlenicima društava koja su u najmu u prostorijama firme „Lijanović“. Ta društva imaju svoje vlasnike, svoje organe upravljanja i nemaju nikakvu vlasničku ili upravljačku strukturu vezanu sa firmom ‘Lijanović'”, rekao je Ivanković Lijanović.

Prema njegovim riječima, radi se o radnicima, vozačima, skladištarima i prerađivačima iz firmi „Alpen Mit“ i „ZDI Produkt“ Široki Brijeg.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision