Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
Sindikati budžetskih korisnika USK za sutra najavljuju jednosatni štrajk

Sindikati budžetskih korisnika USK sutra će na Gradskom trgu u Bihaću održati protest upozorenja u trajanju od 11 do 12 sati.

Na ovaj potez kažu da su bili prinuđeni obzirom da Vlada USK nije ispoštovala dogovor, kojim je bila utvrđena dinamika isplate svih dugovanja  iz ove, ali i prethodnih godina. Uz isplatu zaostalih plata, sindikati traže isplatu i svih dugovanja po drugim osnovama, izjednačavanje prava porodilja za sve budžetske korisnike, obračunavanje minulog rada u skladu sa zakonom, te izdvajanje sredstava za isplatu pravosnažnih sudskih rješenja. Ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, spremni su i na generalni štrajk, koji bi se organizirao početkom naredne godine.

Jednosatnim protestnim okupljanjem na Gradskom trgu u Bihaću sindikati budžetskih korisnika USK, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare žele upozoriti kantonalne vlasti da ukoliko se ogluše o njihove zahtjeve, spremni su na radikalnije mjere.

Protestni skup, kažu, nije njihov cilj, već sredstvo kojim pokušavaju sačuvati i ostvariti ona prava koja imaju, a koja im se osporavaju

Uz to zahtjevaju isplatu  dugovanja po osnovu naknada u slučaju smrti i otpremnina u 2014., 2013. pa čak i iz 2012. godine. Jedan od osnovnih zahtjeva je da se vrtići vrate na budžet USK, jer je finansiranjem kroz grant sredstva dovedeno u pitanje njihovo dalje funkcionisanje.

U Sindikatu  srednjeg obrazovanja insistiraju na izjednačavanju prava za porodilje za sve budžetske korisnike, a u Sindikatu policije USK na izmirenju dugovanja za jubilarne nagrade. Komentirajući najave da bi moglo doći do smanjenja plaća budžetskim korisnicima, u Sindikatu tvrde da neće pristati na takav scenarij.

Očekuje se da će na sutrašnjim jednosatnim protestima biti  od  1.500 do 2.000 učesnika, a dolazak su najavili i  predsjednici  i potpredsjednici  granskih sindikata  BiH i Federacije.

U Sindikatu pravoduđa kažu da će se uposlenici bihaćkog suda i tužilaštva priključiti protestnom okupljanju u centru Bihaća, a ostali će svoje nezadovoljstvo iskazati pred zgradama suda u općinama USK. Ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, u Sindikatu budžetskih korisnika spremni su i na generalni štrajk, koji bi se, kako je rečeno, organizirao  početkom naredne godine.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision