Wednesday, 24. July 2024.
Unsko-sanski kanton 28° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Maja. 2024. Bosna i Hercegovina
Sindikat radnika u zdravstvu KS najavio proteste: Dok pacijenti umiru, direktor povećao plaću za 30 posto

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo donio je odluku o mirnom okupljanju u vidu protesta ispred zgrade Vlade KS u četvrtak, 23. maja, koje će trajati od 12 do 14 sati.

Protesti se organiziraju s ciljem iskazivanja općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema zdravstvu, a poseban gnijev među pacijentima i uposlenicima nastao je kada je u javnosti isplivala informacija da je direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje povećao sebi plaću za 30 posto, dok pacijenti umiru jer ne mogu sebi da priušte potrebnu terapiju.

Loše stanje

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, je u razgovoru za “Dnevni avaz“ istakao kako je stanje u zdravstvu odavno loše, a najveći problem predstavlja nedostatak kadrova.

Sadiković: Veliki broj kadrova nam odlazi  - Avaz

Sadiković: Veliki broj kadrova nam odlazi. Facebook

– Mi smo pokrenuli inicijativu za protest kada smo vidjeli da je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja povećao sebi platu za 30 posto, a znate kakvo je stanje u zdravstvu i kakva je usluga prema pacijentima. Shodno tome, podnijeli smo zahtjev za isplatu jednokratne pomoći prije ovog, međutim Vlada Kantona donijela je odluku da mora postojati saglasnost Vlade i da ako imaju sredstva ne mogu isplatiti bez saglasnosti – istakao je Senad Sadiković.

Nedostatak kadra

Sadiković je dodao kako je više ustanova odbijeno, tj. da nije data saglasnost, bez obzira na to što je odluka s federalnog nivoa.

– Par puta smo slali urgencije, neke ustanove su isplaćene, međutim ima dovoljno sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja da se može svima isplatiti 2.520 KM. Mi smo odlučili da napravimo protest kako bismo skrenuli pažnju Vladi da ne radi kako treba i da mora gledati na uslugu pacijenata i građanstva, kao i na uvjete rada uposlenika u zdravstvu, pa tek onda raditi na poboljšanju uvjeta naše kase – Zavoda zdravstvenog osiguranja – rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Kosovcu povišica - Avaz

Kosovcu povišica. Avaz

Kada je riječ o uslovima, Sadiković ističe da je najveći problem nedostatak kadra.

– Imenovanje direktora, mi moramo raditi na povećanju plaće i poboljšanju uslova za naše uposlenike. Veliki broj kadrova nam odlazi, kako u zemlje Evropske unije, tako i u neke privatne zdravstvene ustanove. Politika vlada svim zdravstvenim ustanovama i mi ćemo biti stava da se ustanove prepuste struci, a ne da stranke vode politiku – istakao je Sadiković.

Miješanje politike

Sadiković je naglasio kako se odavno politika miješa u zdravstvene ustanove, što predstavlja probleme radu ovih institucija.

– Imenovanje upravnih odbora, nadzornih odbora, razne komisije, sve rade sporo. Sindikat radnika u zdravstvu neće trpjeti takve stvari, nama je u interesu da javno zdravstvo bude što jače, da stanemo na čvrste noge, kao i da poboljšamo uslugu naših korisnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision