Subota, 30. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Maja. 2020. USK
Sindikat policije USK: Skoro dva mjeseca nismo dobili platu, koronavirus nije izgovor

Sindikat policije USK pozivao je premijera Vlade USK-a, ministra MUP-a USK i ministra finansija u Vladi USK-a da iznesu podatke o razlozima kašnjenja isplate plate za uposlenike u MUP-u za april 2020. razloge.Također traže da se iznesu razlozi prestanka socijalnog dijaloga Vlade USK-a sa Sindikatom policije USK, zašto u zakonom propisanom roku nisu pokrenute aktivnosti za donošenje novog Kolektivnog ugovora za uposlenike MUP-a.

“Martovska plata isplaćena je dan 16. april 2020. godine i od zadnje isplate proteklo je 43 dana i ako je Zakon o radu član 79. istog zakona i Kolektivni ugovor propisao da se plata isplaćuje jednom mjesečno za protekli mjesec i od jedne do druge isplate plate ne može proći više od 30 dana. Trenutno imamo situaciju da Vlada još nije donijela visinu osnovice za obračun plate za april i ako je svima poznato da je osnovica za 2020. planirana i kao takva ugrađena u budžet USK, kako za policijske službenike tako i za državne službenike i namještenike, što nas dovodi u situaciju da skoro dva mjeseca nećemo dobiti platu. Stalo se i sa isplatama i ostalih naknada koje nemaju karakter plate”, navodi predsjednik UO SP USK Mahmut Alagić.

Pozivamo Vladu USK-a i ministra MUP USK-a da odmah pozovu sindikat na pregovore o utvrđivanju elemenata Kolektivnog ugovora, a da kao izgovor ne uzimaju pandemiju koronavirusa iza koje se svi kriju i zbog koje nisu u zakonskom roku pokrenuli aktivnosti za zaključivanje Kolektivnog ugovora i ako su u više navrata pozivani na to i bili u obavezi da otpočnu pregovore sa sindikatom, napominju iz UO SP USK.

“Pozivamo ministra MUP-a USK da prestane s kršenjem stečenih prava u Kolektivnom ugovoru i samovoljom u postupanju, jer ćemo u protivnom poduzeti radikalne mjere koje zakon dozvoljava, od protesta, štrajka i podnošenja krivičnih prijava zbog nepoštivanja zakona i odredbi Kolektivnog ugovora. Svojim neogovornim postupcima prouzrokovat će stvaranje štete u milionskom iznosu po budžet USK, kao i direktne štete prema policijskim službenicima i državnim službenicima i namještenicima koji će otpočeti proces tužbi pred nadležnim sudom”, navode oni.

Morate znati da su uposlenici MUP-a svako iz svoje nadležnosti i prirode posla iznijeli i iznose veliki teret u vremenu proglašene elementarne nesreće, prourokovane pandemijom, često i bez osnovnih zaštitnih sredstava i zaštitne opreme, te da se suočavamo sa novim valom migranske krize na cijelom kantonu što pored pandemije zahtijeva maksimalan angažman policijskih službenika i ostalih uposlenika MUP-a, a s druge strane na svaki način se želi ovu populaciju dovesti na margine socijale i siromaštva, zaključak je UP SP USK.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision