Thursday, 6. October 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Augusta. 2014. USK, Vijest dana
Sindikat policije USK-a za sada odustao od protesta

Sindikat policije USK, nezadovoljan tehničkom opremljenošću i neredovnom isplatom ličnih primanja, najavio je mogućnost organiziranja prosvjeda. Danas su se sastali sa premijerom Hamdijom Lipovačom kako bi postigli dogovor, nakon čega je Upravni odbor Sindikata policije za sada odustao od prosvjeda.

Uposlenim u Policiji USK kasni isplata dva topla obroka i putni troškovi za 19 mjeseci. Nakon što su najavili prosvjede, Vlada je počela rješavati njihove probleme

“Danas ćemo  početi sa isplatom  putnih  troškova koji  njih  naviše muče, a slijedeće sedmice topli obrok, još putnih  troškova i  plata”, rekao je Hamdija Lipovača, premijer u ostavci  i  v.d. ministra unutrašnjih poslova USK-a.

Upravni odbor Sindikata policije za sada je odustao od prosvjeda.

“Pratit ćemo kontinuitet , ostajemo pri  tome ne bude li kako  je dogovoreno  organizirat ćemo  prosvjede”, ističe Mahmut  Alagić, predsjednik UO Sindikata Policije USK-a.

Problema u Policiji Unsko-sanskog kantona je mnogo. U Sindikatu naglašavaju da je posljednja uniforma nabavljena prije tri godine i da su primorani  prepravljati ih i krpati kod krojača a i cipele su, kako kažu, u fazi raspadanja. Nerijetko se dešava da i sredstva za rad, od papira i tonera pa nadalje, moraju sami kupovati.

“Problemi koji već dugo traju  neće se vjerojatno  ovim sastankom  riješiti, u razgovoru sa Mahmutom nisam vidio da će riješiti”, kazao je Halid Ganija, predsjednik Unije sindikata policije Federacije BiH.

Premijer Lipovača naglašava da je upravo ova Vlada najviše uradila za policiju. Od plaćenog noćnog rada, koji im je bio ukinut prije 7 godina, udvostručenog toplog obroka za specijalnu jedinicu, nabavke 25 novih automobila, radarskog sistema, do zimske obuće – koja je, kako kaže, u fazi isporuke. Sindikat Policije uz podršku kolega iz cijele Federacije ne odustaje od prosvjeda.

Sindikat insistira na donošenju zakona o plaćama policijskih službenika i zakona o plaćama državnih službenika i namještenika kako bi konačno bila definirana prava i visine ličnih primanja svih budžetskih korisnika. Skupština USK  odugovlači usvajanje ovog zakona jer će njime biti definirane i ograničene i plaće ministara i zastupnika.

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision