Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Novembra. 2021. Svijet
Sin Moamera Gadafija potvrdio kandidaturu za predsjednika Libije

Seif al-Islam, sin bivšeg dugogodišnjeg čelnika Libije Moamera Gadafija, jučer je potvrdio kandidaturu za predsjednika Libije.

Kandidaturu je potvrdio u gradu Sabha, koji se nalazi na jugu zemlje i 650 kilometara je udaljen od glavnog grada Tripolija. Međunarodni krivični sud (ICC) ga tereti za zločine protiv čovječnosti iz 2011. godine.

Borci protiv 40-godišnjeg Gadafijevog režima su navedene godine uhvatili Seifa al-Islama. Pobunu protiv režima podržale su i članice NATO-a. Gadafi je tada ubijen, a onda je uslijedio građanski rat.

Njegov 49-godišnji sin, koji je doktorirao na prestižnoj Školi ekonomije u Londonu, je u videoobraćanju povodom kandidature poručio da će “Bog odlučiti koji je to pravi put za Libiju”. Ovo je bilo prvi put da se pojavi u javnosti nakon nekoliko godina.

Seif al-Islam je tokom pobune smatran potencijalnim reformatorom režima koji je uspostavio njegov otac. U junu 2017. pušten je iz pritvora u kojem je bio pet godina. U julu ove godine je u ekskluzivnom intervjuu za list New York Times izjavio da razmatra da se kandiduje za predsjednika. Njegova kandidatura je u podijeljenoj Libiji ocijenjena kontroverznom.

Za očekivati je da će njegova kampanja biti zasnovana na pitanjima na kojima su političke stranke bile neuspješne. Parlamentarac Abdel-Rahman el-Swahili je poručio da bi Seif al Islam trebao biti procesuiran, a ne da bude kandidat za predsjednika.

Gadafi je imao osmero djece, a za većinu njih je agencija Associated Press (AP) navela da su imala značajnu ulogu u Libiji. Sin Muatassim je ubijen kada i sam Moamer. Sinovi Seif al-Arab i Khamis su ranije ubijeni. Al-Saadi je u septembru ove godine pušten iz pritvora u Tripoliju u kojem je bio sedam godina.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision