Thursday, 1. June 2023.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2023. Svijet
Si Đinping i Putin na rastanku: Kad smo zajedno mi pokrećemo promjene

U zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga objavljenoj na sajtu Kremlja, Rusija i Kina apeluju na prekid svih koraka koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava u Ukrajini. Lideri dve zemlje nameravaju da se uzajamno podržavaju po pitanju zaštite interesa svake od njih, a pre svega, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, bezbednosti, ali izražavaju i veliku zabrinutost zbog jačanja veza NATO-a sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona po vojnim pitanjima.

Kineski predsednik Si Đinping napustio je Kremlj posle svečane večere i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Rusije izašao je da isprati kineskog kolegu do automobila.

Lideri su se rukovali i kratko razgovarali.

“Sada se dešavaju promjene koje se nisu desile 100 godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promene”, rekao je Si a prenosi Sputnjik.

Putin se saglasio s tim i poželeo mu sretan put.

“Čuvaj se, dragi prijatelju“, odgovorio je kineski lider prije ulaska u automobil, a Putin mu je nekoliko puta mahnuo u znak pozdrava, prenosi Sputnjik.

U Kremlju su u utorak održani rusko-kineski pregovori i svečana večera.

Tokom državne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera neformalno su u ponedeljak razgovarala više od četiri i po sata, a u utorak je zvanični dio posjete Si Đinpinga Kremlju trajao šest sati.

U zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, Rusija i Kina apeluju na prekid svih koraka koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava u Ukrajini.

“Strane pozivaju na prekid svih poteza koji doprinose eskalaciji napetosti i odugovlačenju borbenih dejstava, a takođe apeluju na izbegavanje dalje degradacije krize sve do njenog potpunog prelaska u nekontrolisanu fazu. Strane su protiv svih jednostranih sankcija, uvedenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”, ističe se u izjavi.

U zajedničkoj izjavi stoji da Rusija i Kina nameravaju da se uzajamno podržavaju po pitanju zaštite interesa svake od njih, a pre svega, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, bezbednosti, da su se države dogovorile da redovno sprovode zajedničke patrole na moru i u vazduhu, kao i zajedničke obuke i da izražavaju veliku zabrinutost zbog jačanja veza NATO sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona po vojnim pitanjima.

Moskva i Peking su pozvali NATO da poštuje suverenitet drugih država i njihovih interesa. Rusija potvrđuje poštovanje principa “jedne Kine” i priznaje da je Tajvan sastavni deo Kine i poručuje se da će dvije zemlje povećati saradnju u borbi protiv “obojenih revolucija”, “sila zla”, uključujući Islamski pokret Istočnog Turkestana.

Navodi se i da nuklearne države ne smiju da raspoređuju svoje nuklearno oružje van granica svoje teritorije i treba da povuku sve nuklearno oružje koje je raspoređeno u inostranstvu, kao i da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i on nikada ne sme da bude pokrenut.U okviru državne posjete Si Đinpinga Rusiji potpisan je niz međuvladinih, međuresornih i korporativnih dokumenata za razvoj rusko-kineske saradnje u različitim oblastima.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision