Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2022. Zanimljivosti
Šendžou-15 stigao do svemirske stanice, historijsko okupljanje tajkonauta

Svemirska letjelica sa ljudskom posadom, Šendžou-15, lansirana sinoć, izvela je brzi automatizovani pristanak i pristala uz modul Tijenhe kineske svemirske stanice (CSS) u jutros u 5 sati i 42 minuta po pekinškom vremenu, saopštila je Kineska svemirska agencija sa posadom. Cio proces pristajanja trajao je oko 6 i po sati.

 Nakon toga, trojica tajkonauta iz svemirskog broda Šendžou-15 ušla su u svemirsku stanicu i sastala se sa još troje kolega. Ovo je istorijsko okupljanje tajkonauta i najveći broj ljudi u svemirskoj laboratoriji.

Kina je u utorak uveče lansirala svemirski brod sa ljudskom posadom Šendžou-15, sa tri tajkonauta na brodu koji će se sastati sa svojim kolegama na svemirskoj stanici i obaviti primopredaju posla.

Svemirski brod, na vrhu rakete nosača Dugi marš-2F I15, politjeo je iz Centra za lansiranje satelita Đijućuena na sjeverozapadu Kine u 23:08 (po pekinškom vremenu), navela je Kineska svemirska agencija sa ljudskom posadom (CMSA).

 (Foto: Mediabiro)

“Tokom svoje misije, posada Šendžou-15 će izvršiti testove u vezi sa dugoročnim boravkom u kineskoj svemirskoj stanici u njenoj konfiguraciji od tri modula”, rekao je Đi Ćiming, pomoćnik direktora CMSA na konferenciji za novinare koja je održana u ponedjeljak.

“Posada će otključati, instalirati i testirati 15 kabineta za naučne eksperimente i sprovesti više od 40 eksperimenata i testova u oblastima istraživanja i primjene svemirske nauke, svemirske medicine i svemirske tehnologije”, kazao je.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision