Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2023. Svijet
Šefovi država danas u Briselu na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan

Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana sastat će se u srijedu u Briselu na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, a sastankom će dominirati teme o tome na koji način dvije strane zajedno i efikasno mogu odgovoriti na izazove u sve složenijem geostrateškom kontekstu.

Prema onome što je briselski portal Politico objavio ranije, pozivajući se na nacrt deklaracije koja bi trebala biti usvojena na kraju samita, EU planira prisiliti zemlje Zapadnog Balkana da se usklade s njenom zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom i uvedu sankcije Rusiji.

“Pohvaljujemo partnere na Zapadnom Balkanu, koji već pokazuju stratešku posvećenost potpunim usklađivanjem s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i ohrabrujemo one koje to nisu uradili da slijede njihov primjer”, navodi se u nacrtu dokumenta.

U predloženoj deklaraciji se ističe “važnost poboljšanog provođenja restriktivnih mjera i sprečavanja njihovog zaobilaženja”.

Poziv na pojačanu cyber sigurnost

Zemlje Zapadnog Balkana će, također, biti pozvane da pojačaju cyber sigurnost, između ostalog tako što će obezbijediti “sigurno postavljanje 5G mreža kroz sveobuhvatnu primjenu Paketa instrumenata EU-a za sigurnost 5G tehnologije”.

Taj paket predviđa isključivanje ili ograničavanje upotrebe opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE.

To bi moglo biti problematično za Srbiju, piše Politico, jer je Huawei Beogradu otvorio Centar za inovacije i digitalni razvoj, a Huawei i Telekom Srbija su nedavno potpisali ugovor o modernizaciji fiksne mreže.

Samit EU – Zapadni Balkan bit će održan dan uoči samita Evropskog vijeća, na kojem će proširenje EU-a biti jedna od tema.

U srijedu na sastanku u Briselu s čelnicima 27-članog bloka prisustvovat će čelnici Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision