Srijeda, 24. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Sedam granskih sindikata usvojilo strategiju djelovanja prema Vladi

Sedam granskih sindikata usvojilo je strategiju zajedničkog nastupa prema Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca FBiH u vezi usvajanja neophodnih zakona koji se tiču prava radnika tih grupacija i realnog sektora.

Smatraju da se “radnici industrijskog sektora nalaze u izuzetno složenoj i teškoj situaciji i da su diskriminisani u odnosu na druge radnike niskim platama i lošim uslovima rada”.

Takođe, iniciraće obnavljanje i nastavak rada Ekonomsko-socijalnog savjeta Federacije BiH, čija okosnica, kako tvrde, moraju biti industrijski sindikati.

Na pregovaračkim sastancima industrijskih sindikata sa socijalnim partnerima, koji su održani u julu, usaglašen je Zakon o uvezivanju staža i Zakon o zaštiti na radu, a u narednom periodu nastaviće se pregovori u vezi sa usaglašavanjem Zakona o štrajku.

Sindikati su saglasni da industrijski sindikati moraju biti vodilja sindikalnog pokreta na nivou Saveza samostalnih sindikata BiH i zahtijevaće hitan sastanak predstavnika svih granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH radi pripreme i organizacije jedinstvenog kongresa SSS BiH.

Već su preduzete neke od dogovorenih aktivnosti, a realizacija ostalih očekuje se u narednih 30 dana, navedeno je u saopštenju granskih sindikata iz oblasti industrije.

To su: Sindikat metalaca FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, Samostalni sindikat elektroenergetskih radnika Federacije BiH, Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Federaciji BiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH i Samostalnog sindikata hemije i nemetala u Federaciji BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision