Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
SDA odlučuje da li će s HDZ-om i SDP-om u vlast u HNK: Šta će biti s NES-om?

Nakon brojnih turbulencija u pregovorima o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas se očekuje rasplet situacije, jer SDA u Sarajevu odlučuje da li će u vlast ući sa SDP-om i HDZ-om bez NES-a ili će ostaviti vladu u tehničkom mandatu.

Sastanak političkih predstavnika o formiranju vlasti u ponedjeljak je iza zatvorenih vrata održan u Mostaru između HDZ-a, SDP-a i SDA, saznaje Klix.ba od izvora bliskih pregovaračkim timovima.

Kako nam je kazano, na sastanku su SDP i HDZ ostali pri tome da su raspoloženi za implementaciju dogovora koji su imali ranije sa SDA o formiranju vlasti u HNK, ne ostavljajući mogućnost da NES bude dio te priče.

S obzirom na to da je dogovorena vlada ove tri političke partije, trebala već biti potvrđena na sjednici Skupštine koja je bila i zakazana, a nakon toga pred samu svečanost odgođena, jer je SDA u zadnjem trenutku u vlast pokušala uvesti i NES kao svog političkog partnera sa višeg nivoa vlasti, tada je priča zaustavljena.

Rasplet situacije očekuje se danas u centrali SDA u Sarajevu, gdje će prema našim saznanjima, kantonalni predstavnici te političke partije sa vrhom strane na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušati naći model da bez NES-a uđu u vlast HNK.

Ukoliko se predstavnici SDA iz HNK danas ne dogovore sa vrhom stranke u glavnom gradu naše zemlje o implementaciji dogovora sa SDP-om i HDZ-om, ostavit će kantonalnu vladu u tehničkom mandatu po drugi put.

Podsjetimo, da je Hercegovačko-neretvanski kanton specifičan i da je za formiranje vlasti potrebna dvotrećinska većina, odnosno podrška 20 ruku u parlamenta koji okuplja 30 zastupnika.

Jedino je sigurno da se vlast ne može formirati bez HDZ BiH, koji je najjača politička opcija s 11 mandata i vodi glavne pregovore. Njihov dosadašnji partner SDA sa sedam mandata druga je najjača politička opcija, dok HDZ 1990 broji tri mandata kao i SDP, HRS dva mandata kao i DF, te NES i NIP po jedan mandat.

Vlada HNK nakon prošlih izbora nije formirana i puni mandat je odradila u tehničkom mandatu, te je već devetu godinu vodi HDZ-ov premijer Nevenko Herceg s ministrima iz 2015. godine od kojih su neki već davno trebali biti penzionisani, što je za sva demokratska politička društva nedopustivi presedan.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision