Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
SDA i SDP imaju zastupnike u devet kantona, HDZ u dva kantona može samostalno vladati

Prema rezultatima izbora, SDA i SDP su stranke koje imaju svoje zastupnike u kantonalnim skupštinama devet kantona, slijede Narod i pravda i DF sa zastupnicima u sedam kantona, a HDZ je ušao u parlamentarne klupe u šest kantona.

Dobijanje mandata u većem broju kantona pokazuje da politička stranka ima razvijenu mrežu lokalnih odbora, također kako se politička moć u Federaciji BiH nalazi u Domu naroda u kojeg se članovi biraju iz kantonalnih skupština dobri rezultati na ovom nivou omogućavaju jaku poziciju pri formiranju vlasti na nivou entiteta.

Stranka demokratske akcije će svoje zastupnike imati u čak devet kantonalnih skupština te ukupno imati 67 zastupnika, SDA je imala najviše glasova u šest kantona. SDP će kao i SDA imati svoje zastupnike u devet kantona i to ukupno 34 zastupnika.

Narod i pravda će imati svoje zastupnike u sedam kantonalnih skupština. Za razliku od izbora 2018. godine kada su zastupnike imali samo u Kantonu Sarajevo. Ukupno u svim kantonima će imati 20 zastupnika. Kao i Narod i pravda, Demokratska fronta je također ušla u kantonalne skupštine u sedam kantona. Ukupno će imati 19 zastupnika.

HDZ je dobio zastupnike u šest kantonalnih skupština, ono što je specifično je da je HDZ jedina stranka koja može samostalno formirati vlast u dva kantona i to u Posavskom i Zapadnohercegovačkom. Ukupno je HDZ osvojio 54 zastupnika. HDZ 1990 osvojio je mandate u pet kantona, a ukupno 15 zastupnika.

Narodni evropski savez, Naša stranka i Hrvatska republikanska stranka i Stranka za BiH imaju svoje zastupnike u četiri kantona. NES ima ukupno 13 zastupnika, Stranka za BiH deset, Naša stranka devet, te HRS šest zastupnika.

Veliki pad je doživio Savez za bolju budućnost. Dok su nakon izbora 2018. godine imali zastupnike u osam skupština, nakon posljednjih izbora svoje zastupnike imaju samo u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu i to ukupno tri zastupnika. U dva kantona će zastupnike imati i Pokret demokratske akcije (PDA), u Posavskom i Tuzlanskom kantonu.

Sa političke scene kantona nestao je Nezavisni blok, koji je prije četiri godine dobio zastupnike u četiri skupštine, a na posljednjim izborima je nastupio u koaliciji Država i ostao bez ijednog zastupnika.

Jedan dio stranaka je ostvario dobre rezultate samo u jednom kantonu. Prije svega Hrvatski nacionalni pomak koji je najjača stranka po broju glasova u Kantonu 10 i ima pet zastupnika, te Bosanskohercegovačka incijativa – Kasumović Fuad koja je druga po broju osvojenih glasova u ZDK i ima pet zastupnika u ovom kantonu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision