Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Schmidt zabranio i kandidovanje na izborima presuđenim ratnim zločincima

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u današnjim izmjenama Izbornog zakona BiH ispunio prošlogodišnje obećanje i zabranio kandidovanje na izborima svima koji su osuđeni za ratne zločine niti mogu obavljati bilo koju dužnost.

“Nijedna osoba koju je bilo koji međunarodni ili domaći sud osudio za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidirati na izborima niti obnašati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu dužnost.”

Schmidt je to obrazložio riječima da je potrebno osigurati minimalne standarde integriteta javnih službenika u zemlji u kojoj je povjerenje javnosti u institucije krhko i dodatno narušeno kada osobe osuđene za zločine genocida, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine mogu biti imenovane ili izabrane u te institucije i imajući na umu činjenicu da je to posebno važno za žrtve i za pomirenje koje je od iznimne važnosti za svaki istinski napredak društva u cjelini, uzimajući u obzir izvještaj posebnog izvjestitelja UN-a o promicanju istine od 18. jula 2022. godine.

To znači da se ne smije dopustiti da javne institucije zapošljavaju ili dopuštaju kandidovanje na dužnost osuđenim ili optuženim ratnim zločincima, navedeno je u odluci Schmidta.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision