Saturday, 25. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2023. Zanimljivosti
Scenaristi “The Last Of Us” željeli da Žbanić režira epizodu o ratu, ona izabrala preživljavanje

Scenaristi serije “The Last Of Us” Craig Mazon i Neil Druckmann jučer su u zvaničnom podcastu serije razgovarali i o Jasmili Žbanić, bosanskohercegovačkoj rediteljici, koja je režirala upravo jednu od epizoda ove serije.

Kao što je poznato, Jasmila Žbanić režisirala je šestu epizodu serije “The Last Of Us”, koja je jučer objavljena u SAD-u, a večeras u 20 sati je prikazana i u Bosni i Hercegovini na HBO kanalu. Radnja epizode pod nazivom “Kin” bila je tema novog podcasta u kojoj su ovi slavni scenarisiti razgovarali, a u jednom momentu su spomenuli i bh. rediteljicu.

“Trebamo spomenuti da je ovu epizodu režirala Jasmila Žbanić, koja je brilijantna bosanska filmska stvarateljica. Napravila je taj divan film ‘Quo Vadis Aida’. Jasmila je odrasla u Sarajevu u sred rata. Kad smo razgovarali o tome da režira epizodu, rekao sam ‘Vidi, imamo te dvije epizode gdje je Kansas City razorenom ratom. To je podijeljen grad i eskaliralo je u građanski rat. Ko bi to znao bolje od tebe'”, naveo je jedan od scenarista.

Mislio je da će baš Jasmila Žbanić pristati da radi onom što dobro poznaje, a to je svakako ratna tematika, ali ona nije pristala na to. Tražila je da režira šestu epizodu u kojoj je željela pokazati da postoje bolji načini preživljavanja od nasilja.

“A ona je rekla ‘Ne zanima me. Želim raditi ovu epizodu. ‘Jer ono što je nju zanimalo da pokaže društvo, koje je zapravo funkcioniralo. Tako da obilazak gdje Maria vodi Joela i Elli i pokazuje im mjesto, a Elli kaže ‘Je*o te, ovo mjesto zapravo funkcionira’ to je ono što je Jasmilu istinski privuklo – ideja da možeš ipak imati društvo koje funkcionira”, zaključio je jedan od scenarista.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision