Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
SBB zbog izlaska Damira Arnauta ostaje bez kluba u Parlamentu BiH

Savez za bolju budućnost (SBB) će prema svim procjenama ostati bez kluba u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Do ovakvog spleta okolnosti došlo je nakon što je zastupnik Damir Arnaut napustio Klub SBB-a i obavijestio javnost da će u budućnosti djelovati kao samostalni parlamentarac.

Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jasno je definisao način osnivanja klubova zastupnika u državnom organu zakonodavne vlasti.

Kako je navedeno, klubovi zastupnika osnivaju se kao oblik djelovanja zastupnika
u Zastupničkom domu PSBiH, posebno u pripremama i utvrđivanju dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma PSBiH.

“Klub mogu osnovati najmanje tri zastupnika”, piše u Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

SBB je i prije izlaska Damira Arnauta iz stranke imao poteškoće kada je riječ o formiranju parlamentarnog kluba s obzirom na to da su mandat u Zastupničkom domu PSBiH dobili samo Arnaut i zastupnica Edita Đapo, a koji u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH nisu imali pravo na osnivanje kluba.

Da bi se prevazišla ova situacija Arnautu i Đapo pridružio se zastupnik PDA u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Kukić pa su njih troje uspjeli formirati Mješoviti klub zastupnika SBB-PDA koji je brojao tri člana.

Izlaskom Damira Arnauta iz SBB-a ovaj mješoviti klub ostao je sa samo dva zastupnika Editom Đapo i Mirsadom Kukićem, što znači da više ne ispunjava poslovničke uslove da u budućnosti djeluje kao parlamentarni klub.

Rješenje bi moglo biti da se neki od zastupnika vladajućih stranaka formalno pridruži Klubu SBB-a i na taj način omogući opstanak kluba. Ukoliko ipak ne dođe do toga Đapo i Kukić ili će se pridružiti nekom od postojećih klubova ili će nastaviti djelovati kao samostalni zastupnici.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision