Saturday, 27. July 2024.
Unsko-sanski kanton 24° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Augusta. 2023. Zanimljivosti
Savršena torta od vanilije, badema i malina postat će vaš omiljeni desert

Ljeto je idealno vrijeme za isprobavanje ukusnih i osvježavajućih recepata.

Maline, vanilija, bademi… Ova kombinacija tvori jednu od najukusnijih voćnih torti koja je idealna za ljetne dane.

Sastojci:

Prhko tijesto:

  • 150 g oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 90 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g maslaca
  • 4 žumanjka

Kora s bademima:

  • 4 bjelanjka
  • 190 g šećera (u prahu)
  • 100 g badema u listićima

Žele od malina:

  • 500 g malina
  • 3 kašike šećera
  • 200 ml vode
  • puding od vanilije

Krema od vanilije:

  • 700 ml mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 60 g šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Prhko tijesto:

︎Izmiješati brašno, prašak za pecivo i šećere, dodati maslac narezan na listiće i na kraju žumanjke, zamijesiti prhko tijesto. Podijeliti na dva dijela, svaki tanko razvaljajti na papiru za pečenje u okruglu koru promjera 24-26 cm. Staviti u obruč.

Kora s bademima:

Bjelanjake umutiti u čvrsti snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Premazati obje kore od prhkog tijesta bjelanjcima (ostavite dva cm od ruba jer se pečenjem bjelanjci prošire do ruba). Pospite bademe. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 20 minuta, ovisno o vašoj rerni.

Žele od malina:

Puding razmutiti u 100 ml vode. Svježe ili zamrznute maline s ostatkom vode i šećerom staviti kuhati. Kad se maline raskuhaju propasirati ih od koštica i vratiti na vatru. Dodati razmućeni puding i kuhati dok se ne zgusne. Žele malo ohladiti pa premazati jednu koru.

Krema od vanilije:

U malo mlijeka razmutiti pudinge a ostatak mlijeka sa šećerom staviti kuhati. U uzavrelo mlijeko ukuhati pudinge i kuhati na tihoj vatri neprestano miješajući dok se ne zgusne. Kremu pokriti prozirnom folijom i ohladiti. Kad se ohladi mikserom izraditi pa dodati umućeno vrhnje za šlag. Premazati po želeu i staviti drugu koru. Tortu ohladite i uživajte.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision