Thursday, 25. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2020. Zanimljivosti
Savjeti i preporuke oko prehrane tokom izolacije i pandemije

Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u setu preporuka građanima tokom izolacije i pandemije zbog koronavirusa navode da još vlada određena doza straha od zaraze i da  ljudi u panici i vlastitoj zbunjenosti čine pomalo nelogične poteze, prvenstveno vezane za kupovinu namirnica i nepotrebno stvaranje velikih zaliha hrane.

Ideja kupovine hrane, te stvaranja određenih zaliha, u principu nije loša, ali treba dva puta razmisliti o tome šta ustvari kupujemo i koliko su te namirnice, koje “nestaju” s polica naših supermarketa, zapravo zdrave.

– Hrane ima dovoljno za sve, ali moramo biti razumni pri kupovini i pokazati empatiju prema drugima. Naime, veliki je broj naših starih i nemoćnih sugrađana, koji nemaju finansijsku mogućnost koja će im omogućiti stvaranje zaliha ili jednostavno ne mogu odjednom fizički ponijeti toliko hrane, zbog nedostatka prijevoza. Potrebno je imati to na umu u ovim danima i ponašati se razumno pri kupovini, te ne misliti samo na sebe. Kupite onoliko hrane i potrepština koliko bi vam bilo dovoljno za eventualno dvije sedmice i to prvenstveno iz razloga da ne stvarate gužve po supermarketima svaki dan ili svaki drugi dan –  kaže nutricionistica INZ-a Maja Trifković.

INZ-u poručuje građanima da  biraju  zdravije,  kvalitetnije varijante namirnica, koje su  naumili kupiti, pa tako npr. bijelo brašno, koje su  sigurno već nabavili, pri pravljenju domaćeg kruha, kombiniju  s nekim integralnim brašnom kako bi  dobili nutritivno mnogo kvalitetniji kruh koji će  sigurno i trajati dan ili dva duže od običnog bijelog kruha.

Osim toga, ako se u smjesu ubaci  šaka-dvije raznih sjemenki (suncokretove, bučine, chia, lan.) dodatno će nutritivno obogatiti svoj domaći kruh. Također, birajući integralnu rižu i tjesteninu umjesto bijele, osigurat će se  izvor složenih ugljikohidrata koji će  pružiti energiju kroz duži vremenski period, tj. duže vremena će se  osjećati sitost, navode iz INZ-a.

Umjesto gomilanja konzervirane hrane, suhomesnatih proizvoda, mesnih narezaka, pašteta i slično, stanovništvu se preporučuje da kupuju razumne količine svježeg mesa, da biraju nemasne komade crvenog mesa, zatim bijelo meso, svježu ili zamrznutu ribu, morske plodove,  te ih  rasporedite u porcije i pohranite u zamrzivač. Što se tiče namaza za doručak, dovoljno je spremiti dva-tri pakovanja omiljenog sirnog namaza.

– Nemojte zaboraviti na zdrave užine! Vjerovatno ste primijetili da sad, dok više vremena provodite u kući, češće i jedete, ali na vama je hoćete li birati zdravije ili nezdrave varijante za užinu. Svedite na minimum kupovinu slatkiša i grickalica i unos „praznih“ kalorija iz takvih namirnica. Umjesto toga, opskrbite se dovoljnom količinom orašastih plodova, suhog i svježeg voća, koje je dostupno na svakom koraku. Opskrbite se i pakiranjem zobenih ili nekih drugih cjelovitih žitarica te raznim sjemenkama koje možete kombinirati sa svježim voćem uz bilo koji jogurt s probiotikom, te na brz i jednostavan način dobiti hranjivu i ukusnu užinu – napominje Trifković.

INZ savjetuje stanovništvu da paze na dovoljan unos tečnosti, i rade  na jačanju vlastitog imuniteta konzumirajući svakodnevno raznoliku i kvalitetnu prehranu, prije svega razno voće i povrće,  povećajte unos C vitamina, prvenstveno iz agruma, a zatim i povrća kao što su paprike, kupus, kelj, špinat, brokula, paradajz.

Osim toga, važno je napomenuti da se posebna pažnja posveti s ukupnom dnevnom  energetskom unosu, tj. da se pazi na količine hrane koja se unosi  tokom dana, navodi INZ.

(Vijesti.ba )

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision