Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Savjet ministara BiH o situaciji nastaloj usljed poplava

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici trebalo bi razmatrati aktuelnu situaciju nastalu usljed poplava u BiH kao i zaključke sa 67. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH povodom rasprave o informaciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o posljedicama prirodne nesreće u BiH.

Na dnevnom redu sjednice trabala bi se naći i Informacija o aktivnostima koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH, preduzelo tokom i nakon poplava u BiH u maju 2014. godine. Predviđeno je i razmatranje Informacije o mjerama i aktivnostima koje je Agencija za statistiku poduzela u okolnostima nastalim usljed poplava.

Trebali bi biti razmatrani i Prijedlog preporuka Vladi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH o priznavanju statusa raseljenih osoba usljed raseljenja uzrokovanog elementarnim nepogodama kao i Izvještaj o angažiranju Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći civilnim organima i stanovništvu u odbrani od poplava.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu; Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu te Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca 2014. godine.

Očekuje se razmatranje Informacije o Sporazumu između EU i BiH o učešću BiH u “Erasmus +“ programu Unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebao biti Nacrt sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja sa osnovama za njegovo zaključivanje.

Razmatranje Prijedloga zaključka kojim se zadužuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da, putem Ministarstva finansija i trezora, zatraži od Saudijskog fonda za razvoj da izmijeni Kreditni sporazum-projekt obnove stambenih jedinica za izbjegle osobe u BiH u iznosu od 56.250.000 saudijskih rijala (ekvivalent 15.000.000 USD) predviđeno je dnevnim redom sjednice.

Prijedlog je da se ciljna grupa za koju se osiguravaju sredstva promijeni.

Umjesto obnove oko 1.000 stambenih objekata za izbjegle i raseljene osobe ova sredstva da se usmjere za iste namjene, ali za osobe na područjima ugroženim poplavama u BiH u omjeru koji predloži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision