Saturday, 26. November 2022.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Oktobra. 2022. Bosna i Hercegovina
Opet otkazana sjednica Vijeća ministara, razlog su blokade usvajanja ANP-a i širenja DKP mreže

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je trebala biti održana danas ponovo je odgođena, što je peti put zaredom. Razlog je nedolazak ministara iz reda bošnjačkog naroda na sjednicu.

Kako Klix.ba saznaje razlog je u činjenici da ministri iz SNSD-a blokiraju usvajanje Programa reformi BiH za 2021. godinu (ANP) za ka NATO-u, kao i širenje diplomatsko-konzularne mreže naše države.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbija uvrstiti ove tačke na dnevni red sjednica već četiri puta zbog čega Bisera Turković, Sifet Podžić i Selmo Cikotić danas nisu došli na sjednicu.

Sada je već potpuno jasno da predsjedavajući Tegeltija (SNSD) zakazuje kako bi se izglasala brojna imenovanja u institucijama i agencijama BiH uoči završetka mandata, kao i zbog povećanja naknada za rad u komisijama i dodjele novčanih nagrada zaposlenim u institucijama BiH.

Tegeltija je danas izjavio da se prvi put dešava da se sjednica otkazuje na dan održavanja zbog nedolaska ministara i pored toga što je održan kolegij.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković rekla je za Klix.ba da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio, ponovo, da na sjednicu uvrsti prijedloge odluke o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. (ANP) te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

“Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH. Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči”, rekla je.

Dodala je da je tu i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

“Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH. Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije. Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije. Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija”, poručila je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision