Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Savjet bezbjednosti UN-a odbacilo rezoluciju Rusije i Kine o ukidanju OHR-a

Savjet bezbjednosti  Ujedinjenih nacija odbacilo je Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Rezolucija je odbačena sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih”.

Ruski predstavnik pri UN-u Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Poljanski je uoči glasanja kazao kako “Rusija ozbiljno shvata svoj položaj kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica u radu PIC-a”.

“Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora”, rekao je ruski predstavnik.

Istakao je BiH više puta pokazala svoju održivost i da je bila članica Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih tijela. Ipak, dodao je, da visoki predstavnik nastavlja svoju ulogu tako da im potpunu vlast i održava svoj utjecaj na mirno rješenje.

Rusko-kineska rezolucija podržava imenovanje novog visokog predstavnika, Nijemca Christiana Schmidta, do 31. jula 2022. godine, ali ne i dalje od tog datuma.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), međunarodnog tijela koje nadgleda mirovni proces u Bosni i Hercegovini, službeno su imenovali Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika 27. maja.

On bi trebao preuzeti funkciju 1. augusta, nakon ostavke austrijskog diplomate Valentina Inzka, koji je 12 godina obnašao tu dužnost, navodi američki list.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision