Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Savez za promjene preispituje podršku referendumu u RS-u – Dodik: Referenduma će biti i ako ga zabrane!

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Zdravko Krsmanović najavio da će Savez za promjene, nakon što Srbija nije podržala održavanje referenduma u RS-u, preispitati i svoje stavove o održavanju referenduma. Krsmanović je rekao da je za pohvalu stav rukovodstva Srbije o referendumu o Danu Republike Srpske, te najavio da će Savez za promjene, nakon takvog stava Srbije, preispitati i svoje stavove o održavanju referenduma, javila je Srna.

Mi smo (za referendum) prevashodno glasali iz razloga što je već skupštinska većina od 44 “prstića” bila spremna u Narodnoj skupštini Republike Srpske da to izglasa. Onda bi mi ispali izdajnici koji vodimo neku politiku Sarajeva, politiku Bakira Izetbegovića, i kampanja, naročito u Banjoj Luci, završnih sedam dana bila bi vrlo nepovoljna po našeg kandidata Dragana Čavića, a ključna bitka na narednim lokalnim izobrima vodiće se za Banju Luku, Trebinje i Bijeljinu”, kaže Krsmanović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je kako Savez za promjene ne preispituje odluku o referendumu, te da je ono što je novinarima izjavio Zdravko Krsmanović njegov lični stav. Na pitanje da li je sigurno da će referendum biti održan, Krsmanović je rekao da ima utisak da su SAD opredijeljene i odlučne da ovaj referendum ne bude održan i da smatra da, “kad one nekome črvsto zavrnu ruku, onda od tog posla sigurno neće biti ništa, i one ostvare svoj cilj”. “Kada SAD nešto čvrsto naume, a one su uvjerene da je ovaj referendum samo uvod u referendum 2018. godine, koji može biti mnogo opasniji i mnogo žešći po stabilnost cijelog regiona, one to mogu ostvariti”, kaže Krsmanović. Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je, ukoliko je Savez za promjene počeo da kalkulira i preispituje stavove u vezi sa referendumom o Danu Republike, to je gore od izdaje.

Ako visoki predstavnik zabrani održavanje referenduma o Danu RS-a 9. januaru, njega će ipak biti, kazao je danas predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na vanredno sazvanoj konferenciji za novinare.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision