Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Novembra. 2023. Zanimljivosti
Saturnovi prstenovi će za 18 mjeseci nestati iz vidokruga i neće se vratiti godinama

Saturnovi prepozatljivi prstenovi će za 18 mjeseci nestati iz vidokruga i neće se vratiti svom punom sjaju do 2030-ih, saopštila je NASA.

Naučnici su rekli da će se ovo desiti jer će Saturn krenuti u događaj “ekvinocija”. Obruči plinskog giganta spojit će se u gotovo nevidljivu liniju u prvoj polovini 2025. kako se planeta naginje.

Naučna stranica Earth.com kaže da će to biti “slično pokušaju da se uoči list papira na ivici kada je postavljen na kraju fudbalskog terena”.

Prstenovi će polako ponovo postati vidljivi kako se Saturnov južni pol bude kretao prema našoj planeti – sa najboljim pogledom 2032. godine kada će biti na 27 stepeni u odnosu na Zemlju.

Astronomi kažu da bi naginjanje Saturna trebalo da olakša promatračima zvijezda da izaberu neke od 140 mjeseci koji kruže oko džinovske planete. NASA kaže da se ekvinocij događa svakih 15 godina zbog Saturnove “nagnute” ose rotacije.

“Pola godine Saturna, planeta sa prstenom izgleda kao da se naslanja prema suncu, koje zatim obasjava vrh prstenova. U drugoj polovini godine čini se da se Saturn naginje unazad, a Sunce obasjava Saturnov južni pol i dno prstenova. Međutim, tokom dva kratka perioda u svakoj Saturnovoj orbiti oko Sunca, ivica prstena nije usmerena ispod ili iznad Sunca, već direktno na njega. Ovaj događaj, nazvan ekvinocij, daje Saturnovoj sjevernoj i južnoj hemisferi jednake količine sunčeve svjetlosti za kratko vrijeme”, navodi se na web stranici NASA-e.Istraživanje američke svemirske agencije otkrilo je 2018. da će cijeli “prstenasti sistem”, koji se proteže na oko 175.000 milja, nestati za 300 miliona godina zbog prašnjave kiše ledenih čestica pod uticajem Saturnovog magnetnog polja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision