Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Novembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Sattler o uslovima za otvaranje pregovora: Šta su želje EU i šta BiH treba uraditi do marta

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je za Klix.ba da vlasti u Bosni i Hercegovini znaju šta trebaju uraditi kako bi otvorili pregovore o članstvu u EU i da je naredni test uskoro. Vjeruje da nećemo morati čekati mart ukoliko budemo sposobni da napravimo napredak ranije.

Sattler na početku ističe da je, nakon objavljivanja Paketa proširenja, najvažnija poruka o evropskom putu Bosne i Hercegovine stigla od predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

“Predsjednica je vrlo jasno istakla da su za Bosnu i Hercegovinu širom otvorena vrata ka Evropskoj uniji, ali da bh. vlasti moraju demonstrirati više rezultata. To je i pravi sažetak stava EU o Bosni i Hercegovini. Izvještaj je jedan izbalansiran prikaz kako pozitivnog zamaha u zemlji, tako i negativnih dešavanja koja će morati biti zaustavljena kako bi se učvrstila pozicija Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu”, kaže Sattler.

Sudeći po stepenu angažmana i ulaganja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu, smatra Sattler, trebalo bi biti jasno da EU čvrsto vjeruje da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU.

“Novi Plan rasta za Zapadni Balkan približit će iznose ulaganja EU u Zapadni Balkan iznosima u zemljama članicama. Naše iznesene stavove prate i konkretno djelovanje i značajna finansijska sredstva što ide u prilog naše opredijeljenosti za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.”

Na pitanje koji je ključni problem zašto BiH nije dobila preporuku za decembar iako su to bh. političari obećavali građanima, Sattler odgovara:

“Bosna i Hercegovina je dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora uz određene uslove jer je Evropska komisija smatrala da je potrebno učiniti više na reformskoj agendi”, kazao je.

Ističe da “ne treba potcjenjivati važnost dijela Komunikacije Evropske komisije koji govori o otvaranju pristupnih pregovora” jer je ovo prvi put da je data konkretna ponuda preporuke otvaranja pristupnih pregovora uz ispunjenje određenih kriterija te navodi da je to ključna prekretnica.

“Istovremeno je i ohrabrenje domaćim vlastima da intenziviraju napore na provedbi reformi”, kazao je.

S obzirom na to da u Izvještaju o napretku BiH stoji da će BiH dobiti preporuku, a ne da je dobila, Sattler ističe da u dokumentu koji je poslat Vijeću EU stoji da smo dobili uslovnu preporuku.

“Tačna fraza koja se koristi u Komunikaciji je da ‘Komisija preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo’. U diplomatskom smislu, terminologija je važna jer korištenje sadašnjeg vremena ima veću snagu. Ipak, važno je obratiti pažnju i na drugi dio rečenice. I tu očekujemo poteze bh. vlasti”, rekao je.

Ističe kako je Von der Leyen kazala da će novi izvještaj dostaviti u martu, ali da mi možemo napraviti pomak i prije toga s obzirom na to kako je preporuka formulisana u Komunikaciji.

“Također je vrijedno napomenuti da tačna formulacija u Komunikaciji navodi da će Evropska komisija podnijeti izvještaj Vijeću (odnosno, državama članicama Evropske unije) najkasnije do marta 2024. godine. Dakle, najkasnije, čime se otvara mogućnost da Evropska komisija uputi izvještaj Vijeću i ranije, ukoliko bude dovoljno napretka”, kazao je.

Pitali smo ambasadora Sattlera ima li preciznije odgovore na što Evropska komisija misli kada kaže da BiH mora ispuniti određene kriterije. Ima li konkretnih uslova koji bi nam otvorili ta “vrata”?

“Vlasti znaju šta treba uraditi. Potrebni su konzistentan rad i napredak na ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala. To su i jasna očekivanja građana ove zemlje. Cijeli je niz zakona koji su spremni za usvajanje. Između ostalih, tu spadaju zakonodavstvo o sudovima, o sukobu interesa, o integritetu izbornog procesa i o sprečavanju pranja novca. Želja nam je da Bosna i Hercegovina realizuje sporazume sa Eurojustom i Frontexom. Tu je i potreba da BiH finalizira i usvoji Program usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, te osigura funkcionalan mehanizam koordinacije. Oba entiteta također trebaju bez odlaganja imenovati sudije u Ustavni sud BiH”, naglasio je Sattler.

Ističe kako Izvještaj konstatuje negativna dešavanja u Republici Srpskoj, gdje je Narodna skupština Republike Srpske pozvala ustavne sudije da podnesu ostavke i usvojila zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, čime se krši ustavnopravni poredak zemlje.

“U Republici Srpskoj je također ponovo kriminalizovana kleveta, što predstavlja nazadovanje. Jasno smo izrazili očekivanje da se nacrt zakona o ‘stranim agentima’ ne usvoji. Inicijative za dalje ograničavanje građanskog prostora dodatno bi unazadile proces integracija”, poručio je Schmidt.

Na kraju naglašava da Bosna i Hercegovina “jednostavno ne može priuštiti kašnjenja u reformskom procesu”.

“Jedino se kroz ove reforme zemlja može početi pripremati za izrazito intenzivan proces pristupnih pregovora. Kao što će vam reći svaka zemlja koja je prošla kroz ovaj proces, za to su potrebni posvećenost, zalaganje, zajednička vizija – i još više rada. Ali konačni ishod je još više prosperiteta, veća stabilnost i sve slobode koje dolaze sa članstvom u Evropskoj uniji. I onda će se svi napori isplatiti”, zaključio je šef Delegacije EU u našoj državi.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision