Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2024. Bosna i Hercegovina
Satelit težak dvije tone večeras pada preko BiH, mogla bi se vidjeti eksplozija na nebu

Satelit Evropske svemirske agencije (ESA) pod imenom ERS-2 će danas pasti na Zemlju, a preletjet će i preko Bosne i Hercegovine.

ERS-2 je lansiran sa Zemlje 1995. godine i služio je za mapiranje naše planete, a prestao je raditi 2011. godine. ESA-ini naučnici su procijenili da će se on srušiti na Zemlju unutar 25 godina, a jučer je objavljeno da se očekuje da će se to desiti danas.

Tokom svog pada na Zemlju satelit širok 11 metara i težak 2,3 tone će večeras preletjeti i preko srednje Evrope, a prema posljednjim procjenama stranice n2yo.com koja prati putanje satelita iznad Zemlje, iznad Bosne i Hercegovine će preletjeti u 17:54 sati.

S obzirom da se radi o nekontroliranom padu, još uvijek se ne zna tačna satnica njegovog preleta iznad BiH s obzirom na to da mu se putanja malo mijenja jer na satelit utječe trenje atmosfere.

Kako se bude probijao kroz atmosferu, tako će se početi raspadati u spektakularnoj eksploziji. Ukoliko se ona desi u trenutku kada bude prelijetao preko naše države i bude vedro, moći ćete je vidjeti, pa čak i snimiti i fotografisati s obzirom da će se satelit kretati desetak puta sporije od meteora koji kroz atmosferu Zemlje putuju brzinom od 70 km u sekundi.

Treba istaći kako nema opasnosti od toga da ERS-2 padne na teritorij naše države. Čak i da se raspadne iznad Bosne i Hercegovine, ti dijelovi će izgorjeti u atmosferi i neće pasti na tlo, a ostatak će pasti u okean, javila je ESA.

Najvonije ažurirane predikcije kad će se satelit ERS-2 moći vidjeti iznad Bosne i Hercegovine možete pogledati ovdje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision