Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Marta. 2016. Biznis, Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Šarović: Ove godine BiH će izgubiti 200 miliona eura iz raznih evropskih fondova

“Iz IPA sredstava za poljoprivredu i zaštitnu prirodne okoline izgubit ćemo 50 miliona eura, a za regionalne projekte kao što su putevi, infrastruktura i energetika oko 160-170 miliona. Sve su to grant sredstva ili sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima. I vi ćete se sa čuđenjem upitati kako možemo izgubiti ovolika sredstva? Zato što ne iskorištavamo šanse koje nam se nude i koja su tu ispred nas“, istakao je Šarović.

Prisustvujući na konferenciji Biznis plus u Bihaću, on je kazao da je BiH već do sada izgubila stotine miliona eura zbog vlastite nespremnosti i nedostatka političke volje, ali i da se našem regionu iz raznih EU fondova nudi 11 milijardi eura do 2030. godine, te da moramo pronaći svoje mjesto u tim sredstvima.

“Ovo je posljednja šansa i trenutak da BiH usvoji neke strateške dokumente, uz pomoć kojih bi mogla biti ravnopravna s drugim državama i podijeliti dio tih sredstava“, kazao je Šarović.

Na istom skupu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić koji je napomenuo da, kada zemlje regiona naprave određene korake naprijed u bilo kom smislu, odmah nakon toga urade i isto toliko koraka unazad, zbog čega imamo stanje stagnacije.

“Čini mi se da ponovo imamo jednu situaciju koja je daleko od toga da miriše na neke sukobe i konfrontacije, ali ako bih mogao da atmosferu uporedim, prije bih rekao da je ovo 1996. nego 2016. godina. Tapkali smo u mjestu i izgubili 20 godina. Godine 1996. je bilo više optimizma i nade da će biti bolje, jer od rata je sve bolje. Danas, bar ja tako osjećam, imamo jednu letargiju, apatiju, pesimizam i bezperspektivnost koja je zavladala čitavim regionom“, istakao je Ljajić.

On je skrenuo pažnju da historija i dalje ima primat u odnosu na sadašnjost i stvarnost.

“Ne govorim ni o jednoj zemlji Balkana pojedinačno, ali čitav prostor opet pati od viška nacionalizma u društvenom smislu, od viška komunizma u ekonomskom smislu i pati od viška populizma u političkom smislu. Tako da su nacionalizam, komunizam i populizam tri velike prepreke da ovaj region ide naprijed“, kaže Ljajić.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH na istoj konferenciji je izjavio da je pred BiH jedan ključan vremenski period.

“Jedna od stvari koje bi trebalo riješiti jeste Mostar, koji, iako izgleda da nije toliko bitno pitanje, ustvari to jeste zbog političke stabilnosti. Dakle, u narednim danima znat ćemo da li će se riješiti Mostar, zatim vidjet ćemo kako će se riješiti Izborni zakon i pronaći primjereniji način za izbor članova Predsjedništva, te da li će mehanizam koordinacije početi funkcionisati. Ukoliko to uspijemo riješiti, onda ćemo znati da idemo u pozitivnom pravcu. U suprotnom, vrlo lako se može otići u drugom pravcu: komplikovani odnosi u Federaciji, jedan lider u problemima, drugi nema snage i hrabrosti da sam podnese velike stvari tipa Mostar, izbor članova Predsjedništva, itd“, kazao je Ivanić.

Na konstataciju novinara da postoje izvjesne opstrukcije iz Republike Srpske po pitanju mehanizma koordinacije, Ivanić je kazao:

“Što se tiče mene pitanja mehanizma koordinacije i mojih pokušaja da nađem rješenje, prepustio sam to gospođi Cvijanović i njenom znanju, vještinama i sposobnostima i neka to bude njena stvar“.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision