Saturday, 1. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Maja. 2016. Zanimljivosti
Sarajevo: Jevrejsko groblje bit će nominirano za UNESCO

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH usvojila je prijedlog Jevrejske zajednice BiH za upis nacionalnog spomenika “Grobljanske cjeline – Jevrejskog groblja u Sarajevu” na Listu svjetske baštine UNESCO-a kao serijske međudržavne nominacije jevrejskog naslijeđa.

U vezi s tim, Komisija će obavijestiti Državnu komisiju za saradnju sa UNESCO-om o ovoj inicijativi i tražiti podršku za upis Jevrejskog groblja u Sarajevu na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Pored toga, Komisija izražava spremnost da se uključi u izradu Nominacionog dokumenta i Plana upravljanja.

Na drugoj sjednici održanoj 26. i 27. maja, Komisija je također donijela Odluku kojom se utvrđuje da zgrada Crvenog krsta u Prnjavoru ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Usvojene su i izmjene i dopune Poslovnika o radu i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

Na sjednici Komisije razmatrani su zahtjevi i predstavke za nekoliko dobara koji se odnose na usklađenost predloženih intervencija sa mjerama zaštite koje su propisane odlukama Komisije. Dobra koja su razmatrana nalaze se na teritoriju grada Mostara, Cazina, Sarajeva i Bihaća, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ove odluke i zaključke donijela je Komisija u sastavu predsjedavajući – Amir Pašić i članovi Goran Milojević i Radoje Vidović.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision