Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Augusta. 2022. USK
Sanski poljoprivrednici-država mora pronaći način kako da pomogne

Obim proizvodnje mlijeka na području Općine Sanski Most smanjen je zbog brojnih problema s kojima se suočavaju ovdašnji poljoprivrednici. Usljed suše i poskupljenja proizvoda farmeri se sve češće odlučuju na smanjenje broja grla ili zatvaranje svojih farmi. Istaknuto je to na održanoj skupštini Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Općine Sanski Most.

Poljoprivrednici smatraju da država mora pronaći način kako da pomogne poljoprivrednicima da prevaziđu trenutne poteškoće. Enes Tatarević, jedan od većih poljoprivrednih proizvođača na području Općine Sanski Most. Tvrdi da su problemi u agraru višestruki. Suša je uništila kukuruz, prinosi su umanjeni, a farmeri su prinuđeni da krenu sa silažom prije vremena.

Dodaje da je otkupna cijena mlijeka tek neznatno povećana i nikako ne može kompenzirati ostala poskupljenja u proizvodnji. U Savezu lokalnih udruženja poljoprivrednika Sanski Most smatraju da se pored ovih, poljoprivrednici suočavaju s i divljim svinjama koje svake godine unište ono što nije suša. Bilježe se brojni upadi čopora ovih životinja na poljoprivredne parcele. Jučer održana skupština je bila i izborno-izvještajnog karaktera. Izabran je novi predsjedavajući, a podnesen je i izvještaj o radu u protekloj godini.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision