Sunday, 26. May 2024.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2023. USK
Sanski Most: Deponija najveći ekološki problem

Usisivači, stolice, životinje…samo su dio onoga što se može vidjeti na deponiji u Sanskom Mostu na kojoj se na godišnjem nivou odlaže devet hiljada tona smeća. Ovo je ujedno i najveći ekološki problem ove lokalne zajednice, a za svoje zdravlje strahuju i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini deponije.Od 1968., kada je formirana, deponija u Sanskom Mostu ima karakter privremene. Njeni kapaciteti su već odavno popunjeni, a lako bi se moglo dogoditi da u pitanje dođe dalje odlaganje smeća. Najviše ispaštaju oni koji tu žive.

Problem je, kažu u ovoj općini, mogao biti riješen izgradnjom regionalne deponije u kantonu za koju je Svjetska banka odobrila milionski kredit koji je u međuvremenu potrošen. Danas je jedna od opcija odlaganje smeća u Prijedoru.“Bila je osnovana firma na nivou kantona, ali taj projekat nije zaživio i pitanje je da li će uopšte. Čak je i ta firma u stečaju. S ovim problemom pokušavamo se sami izboriti.Problem nije alarmantan, ali nam stvara poteškoću koju moramo riješiti. Obavili smo neformalan razgovor s Prijedorom koji ima uređenu deponiju”, kazao je Elvis Pašić, pomoćnik načelnika Sanskog Mosta

Postojeću deponiju i propali projekat po različitim osnovama uredno plaćaju građani. Šta dobijaju zauzvrat?

Identične probleme s odlaganjem smeća imaju i druge lokalne zajednice na području Unsko-sanskog kantona. Kanton koji turistima nudi jednu od najčišćih rijeka u Evropi i Nacionalni park Una, ali i pogled na divlje deponije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision