Sunday, 4. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Saniranje šteta od poplave, akcija OS BiH i Eufora

SARAJEVO- Višednevna zajednička akcija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pripadnika Eufora, u saradnji s Ministarstvom bezbjednosti BiH, operativno počinje sutra u cilju pomoći civilnim strukturama na saniranju šteta od poplava, ali su učesnici akcije već nekoliko dana na terenu i prikupljaju podatke.
U operaciji učestvuje oko 750 vojnika BiH i 450 pripadnika Eufora, s helikopterskim jedinicama, kamionima, građevinskim mašinama, kontejnerima za smeštaj evakuisanog stanovništva, a na raspolaganju imaju i dva pontonska mosta.
Kako je u izjavi za agenciju Fena potvrdio portparol Ministarstva bezbednosti BiH Admir Malagić predviđeno je da vežba traje do 20. juna, ali ukoliko bude potrebe, biće i produžena.
Precizirao je da postoji 19 zahtjeva stanovništva za pomoć u saniranju šteta od majskih katastrofalnih poplava, ali taj broj će se, uveren je, sigurno povećavati. “Radiće se na čišćenju terena, odvozu otpada, dezinfekciji, dezinsekciji, alii sve drugo što bude potrebno. Predviđeno je i testiranje zemljišta i voda na poplavljenim područjima, posebno u Posavini”, pojasnio je Malagić. Naglašava da će u ovoj zajedničkoj vježbi biti obuhvaćeni najviše poplavljeni gradovi odnosno gradovi u slivu Bosne – Zenica, Maglaj, Doboj i Šamac, drugi dio djelovanja biće od Šamca prema Brčkom, dok je treću pravac Šekovići i Zvornik do Bijeljine.
Posredstvom Operativno-komunikacijskog centra moći će i dalje da stižu zahtevi za pomoć koji će se dalje prosleđivati EUFOR-u i Oružanim snagama BiH. Na osnovu zahtjeva lokalnih zajednica i civilne zaštite tokom akcije će se utvrđivati prioriteti djelovanja i čišćenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision