Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
Sanacija mosta u Počitelju trajat će mjesecima i koštat će više miliona KM!

Prošlo je više od mjesec dana od kako je objavljena vijest da je jedan od najviših i najkompleksnijih mostova u Počitelju napukao.

Iz Autocesta FBiH su kasnije potvrdili da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te da se radi na sanaciji. No, od tada nema informacija šta se desilo i koliko će koštati sanacija mosta, koji je pukao iako ta dionica puta nije ni puštena u promet.

Na zvanične upite Patrije iz JP Autoceste FBiH nisu odgovorili, a saznajemo da će sanacija mošta koštati više miliona eura.Naime, prema nezvaničnim informacijama urađeno je skeniranje čeličnih užadi za sprezanje konstrukcije, te je utvrđeno da položaj kablova odstupa od projekta zavisno od položaja u mostu od 30 do 60 centimetara.

Izvođači radova presama su pokušali zategnuti čeličnu konstrukciju, ali tada je počeo pucati beton! I sada faktički se još ne zna na koji način bi se sanacija mogla izvesti.

I već je sada poznato da će sanacija mosta trajati više mjeseci, ali u Autocestama nismo mogli provjeriti saznanja, jer na zvaničan upit Patrije nisu odgovorili.

Ovaj most je visok više od 100 metara i dug skoro jedan kilometar što ga čini jednim od najviših u tom regionu i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora 5C.
On je kontinuirani prednapeti armirano-betonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje čijom su izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u periodu pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene.

Iako se očekivalo da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja, čini se da to ostaje misaona imenica.

Izvođači radova na mostu su Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) čiji je HERING podizvođač.

Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuje se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision