Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Maja. 2014. Izdvojeno, Svijet
“Samoodbrana” kontroliše sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki

“Snage samoodbrane” kontrolišu sve objekte u Slavjansku, Kramatorsku i Gruškovki, javila je jutros ruska agencija Itar-Tass, prenoseći izjavu predstavnika pres-službe samoproklamovane Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Maljceva.RIA Novosti izvještava, pozivajući se na predstavnika pobunjenika da na periferiji Slavjanska borbi nema i da je protekla noć prošla spokojno.

“Postojala je informacija da danas može biti napad, ali hvala Bogu sve je proteklo dobro”, rekao je sagovornik ruske agencije, čiji izvještač javlja da je u gradu mirno i da se ne čuju pucnji.

Prema izjavi Maljceva Itar-Tas su, ustanici su u Krasnoarmejsku “oslobodili zgradu policije i pored nje podigli kamp sa šatorima” u kojima predstavnici DNR informišu lokalno stanovništvo o predstojećem referendumu o statusu i situaciji u Donjeckoj oblasti.

Govoreći o Konstantinovki, Maljcev je rekao da su ukrajinski vojnici, koji su došli sa četiri oklopna transportera, pucali u nedjelju na kontrolni punkt i da je vođena borba u rejonu Červonij.

Sinoć je Maljcev rekao da “je čitava Konstantinovka u plamenu” i da se četiri transportera Nacionalne garde iz kolone “već kreću prema Donjecku”.

Predstavnik pres-službe DNR Vitalij Ivanov rekao je da su pristalice federalizacije Ukrajine u nedjelju zauzele zgradu izvršnog komiteta Lenjinskog rejona Donjecka i da su kod nje na miran način “uspostavili obezbeđenje” i kontrolni punkt.

Ivanov je rekao da je predstavnik vlasti u razgovoru sa demonstrantima rekao da je spreman na “konstruktivan dijalog sa predstavnicima ustanka”.

Također se demantuju tvrdnje kijevskih vlasti da kod Donjecka ne radi nijedna fabrika.

Itar-Tass navodi da su u nedjelju demonstranti zauzeli u Donjecku vojno tužilaštvo, da su tužioci pobjegli iz zgrade, ali da se kasnije dežurni tužilac vratio i rekao da je spreman da “pokrene postupak za zločine koje su počinili vojnici”.

RIA Novosti prenijela je saopštenje oblasne policije da su na zgradi gradske policijske uprave ponovo zastave Donjecka i Donjecke oblasti, umjesto ranije istaknute zastave tzv. DNR.

Zamjenik lidera “narodnog ustanka Donbasa” Sergej Ciplakov ranije je toj ruskoj agenciji rekao da se “preuzima kontrola nad čitavim Donjeckom i svim administrativnim zgradama” i da “svi prelaze na stranu ustanika”, ali da su još moguće provokacije vojnika i pripadnika Desnog sektora.

Ranije je pres-služba DNR saopštila da je čelnik Donjecka Aleksandar Lukjančcenko dobrovoljno podneo ostavku, ali je naknadno pres-služba gradske skupštine saopštila da je Lukjančenko i dalje gradonačelnik, navodi RIA Novosti.

Agencije izvještavaju da će u Odesi na jugu Ukrajine danas biti sahranjene pojedine žrtve požara u Domu sindikata 2. maja.

U neredima u tom gradu poginulo je najmanje 46 osoba a više od 200 je povrijeđeno.

U međuvremenu, Ukrinform je prenio saopštenje ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova da je u Odesu stigla specijalna jedinica Nacionalne garde “Kijev-1” formirana od “dobrovoljaca i patriota” , koji su izrazili želju da “pomognu Odesi u ovim teškim danima”.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision