Monday, 22. April 2024.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2024. Zanimljivosti
Samo sedam država na planeti ima čist vazduh

Samo sedam zemalja ispunjava međunarodne standarde kvaliteta vazduha, a smrtonosno zagađenje vazduha se pogoršava zbog oporavka ekonomske aktivnosti i toksičnog uticaja dima od šumskih požara.

To se navodi u novom izvještaju kontrolora kvaliteta vazduha IQAir.

Od 134 zemlje i regiona obuhvaćene u izvještaju, samo sedam, uključujući Australiju, Estoniju, Finsku, Grenadu, Island, Mauricijus i Novi Zeland, ispunjavaju ograničenje smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za sitne čestice u vazduhu koje izbacuju automobili, kamioni i industrijski procesi.

Velika većina zemalja ne ispunjava ovaj standard za PM2,5, vrstu mikroskopske mrlje čađi manje od širine vlasi, koja kada se udiše, može izazvati broj zdravstvenih problema i smrt.

Najzagađenija zemlja, Pakistan, ima nivoe PM2,5 više od 14 puta veće od standarda SZO, navodi se u izvještaju IQAir-a.

Indija, Tadžikistan i Burkina Faso su sljedeće zemlje po količini zagađenja.

Najzagađenija urbana oblast na svijetu prošle godine bila je Begusaraj u Indiji, zemlji u kojoj se nalaze četiri najzagađenija grada na svijetu.

Ali čak i u bogatim i zemljama koje se brzo razvijaju, napredak u smanjenju zagađenja vazduha je ugrožen, navodi Gardijan.

Kanada, za koju se dugo smatralo da ima jedan od najčistijih vazduha u zapadnom svijetu, prošle godine je postala najgora po kriterijumu PM2,5, zbog rekordnih šumskih požara koji su opustošili zemlju, šaljući toksične mikro-supstance širom te zemlje i u SAD.

U međuvremenu, u Kini je poboljšanje kvaliteta vazduha bio otežan proces prošle godine zbog oporavka ekonomske aktivnosti nakon pandemije kovida, pri čemu je u izvještaju utvrđeno povećanje nivoa PM2,5 od 6,5 odsto.

Zagađenje vazduha ubija oko sedam miliona ljudi godišnje širom svijeta, više od side i malarije zajedno, a efekat ovoga se najviše osjeća u zemljama u razvoju, kojima nedostaju pouzdana mjerenja kvaliteta vazduha.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision