Četvrtak, 17. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 8° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Oktobra. 2019. Izdvojeno, Svijet
Samit EU u Briselu, glavna tema Bregzit

U Briselu će danas i sutra biti održan samit lidera EU na kojem će glavna tema biti Bregzit, budući da se bliži 31. oktobar, krajnji rok za izlazak Velike Britanije iz Unije.

Postizanje sporazuma o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije i dalje je moguće ove sedmice, izjavio je glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije.

Barnie je uoči sastanka ministara EU izjavio da je pravo vrijeme da Velika Britanija “dobre namjere pretvori u pravni tekst”.

Inače, na sastanku EU na nivou ministara, Francuska je stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, navodeći da za to još nema uslova.

Osim toga, vlada u Parizu je pozvala na temeljnu reformu procesa pristupanja EU, kao uslov za pristanak na buduće razgovore sa zemljama koje žele u EU. Za razliku od Holandije i Danske, Francuska nije htjela da pristane ni na početak razgovora sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Savjeta EU Donald Tusk želi da to pitanje stavi na današnji dnevni red samita EU.

Johanes Han, komesar EU za proširenje, izrazio je nadu da će Francuska, Holandija i Danska na samitu EU ipak popustiti. Riječ je o ponovnom uspostavljanju kredibiliteta, rekao je Han, jer, i Sjeverna Makedonija i Albanija su uradile domaće zadatake.

Evropska komisija je još 2018. potvrdila da su Albanija i Sjeverna Makedonija sprovele sve potrebne reforme za početak razgovora o pridruživanju. Države članice su od tada u dva navrata odlagale odluku o pokretanju pregovora zbog protivljenja pojedinih zemalja EU jer se odluke u ovoj oblasti moraju donositi jednoglasno.

Zemlje poput Njemačke strahuju da će se Albanija i Sjeverna Makedonija zbog ponovnog razočarenja sve više okrenuti zemljama poput Rusije, Kine ili Turske, te da će biti ugrožene reforme koje se tiču demokratije i vladavine zakona.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision