Monday, 23. May 2022.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
Samantha Power: Došla sam u BiH prenijeti Bidenovu poruku, sutra sastanak s Predsjedništvom

Administratorica USAID-a Samanta Pauer (Samantha Power) koja je sinoć stigla u Sarajevo, a najavljeno je da će ostati do petka, obratila se danas novinarima ispred Baščaršijske džamije, kod ulice Halači.

Ona je naglasila snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država promoviranju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Snažna posvećenost Sjedinjenih Američkih Država

– Ono što je isključivo bitno za mene jeste da cijelu svoju karijeru posvetim promociji mira i promociji ljudskih prava. Sada je BiH na ozbiljnoj raskrsnici. Upravo dolazim sa sastanka s logorašima. Razgovarala sam sa trojicom ljudi i taj sastanak je bio vrlo emotivan za mene. Oni su strašno propatili u logorima. Politika jeste naporna, jeste teška, ali rat je strašan. Vrlo je bilo inspirirajuće čuti da da oni ne koriste svoje emocije iz prošlosti, nego svoje iskustvo u sadašnjosti. Jutros sam prije ovog sastanka imala sastanak s novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Razgovarat ću i sa mladim ljudima – rekla je, između ostalog, Samanta Pauer.

Najavljeno je da će se sastati sa zvaničnicima iz vlasti, civilnim društvom i mladim aktivistima, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelim žrtvama rata.

Sastanak sa Predsjedništvom BiH

Samanta Pauer danas je najavila i sastanak sa Predsjedništvom BiH, te je rekla da će prenijeti poruku predsjednika Džo aBajdena (Joe Bidena), da SAD stoje uz narod BiH.

– Sastat ću se sa njima da bi razgovarali o očajnički potrebnim reformama za političke i ekonomske strukture u BiH, reformama koje bi koristile svim građanima ove zemlje – rekla je.

Istaknula je prijateljstvo SAD-a sa narodom Bosne i Hercegovine.

– Važno mi je prenijeti poruku predsjednika Bajdena, a to je da su SAD uz građane BiH. SAD su bile uz ove građane i tokom rata kada sam ja bila ovdje i radila kao novinar, sa građanima i ljudima u ovoj zemlji već smo 26 i više godina i sada smo – kazala je Pauer.

Odgovarajući na pitanja novinara Pauer je komentirala ponašanje Milorada Dodika.

– Ono što je jasno jeste da prijetnja povlačenjem iz institucija na državnom nivou je prijetnja stabilnosti koja je dogovorena potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Te prijetnje nemaju nikakvog ekonomskog niti funkcionalnog smisla. Što se sankcija tiče nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani, koji vode do podjela među građanima BiH – istakla je Pauer.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision